Svet 30.1.2012 5:30

Na letošnjem ZagrebDoxu v osmih dneh 150 dokumentarcev

Zagreb, 30. januarja - Na letošnjem, 8. ZagrebDox festivalu, ki bo potekal med 26. februarjem in 4. marcem v kinu Movieplex, bodo prikazali več kot 150 dokumentarnih filmov z vseh koncev sveta, so na novinarski konferenci konec minulega tedna v Zagrebu napovedali organizatorji. V tekmi za nagrade bo 50 dokumentarcev.

"Celotnega programa še ni, saj za predvajanje nekaterih filmov še potekajo pogajanja. Morda bomo imeli tudi kakšen dokumentarec slovenskih avtorjev", je za STA dejala predstavnica za stike z javnostmi ZagrebDoxa Ivana Sansević. Dodala je, da bo celoten program objavljen čez dva ali tri tedne. V tekmi za nagrade bo sicer 30 filmov v mednarodni in 20 v regionalni konkurenci.

Direktor festivala Nenad Puhovski je med drugim izpostavil nizozemsko intimno dramo, ki je bila posneta z mobilnim telefonom Ljudje, ki bi lahko bil, morda pa tudi sem Borisa Gerretsa, dokumentarno risanko o Iranu Zeleni val Alija Samadija Ahadija ter angažirani mehiški film Mesto moje malo Tatiane Huezo, ki pripoveduje o grozotah vojne.

V program je uvrščen tudi z oskarjem nagrajeni film Nismo več tujci Kirka Simona, ki pripoveduje o šoli v Izraelu, v kateri so učenci iz različnih držav. Na ZagrebDoxu bodo prikazani filmi za vse okuse in generacije, z njimi pa želijo predvsem gledalce spodbuditi k razmisleku, pogovoru in razpravi, je poudaril Puhovski.

V programu Kontroverzni Dox bosta med drugim prikazana filma Izpovedi ekoterorista Jaya Browna o aktivistih, ki živijo na ladji in se bojujejo proti lovu na kite in tjulenje, pozornost pa bo vsekakor pritegnil tudi film Tuđman in Milošević - dogovorjena vojna? Slađane Zarić.

Spremljevalni program bo ponudil retrospektivo baltiških dokumentarcev in Danske filmske šole. Avtorski večer bo posvečen dokumentarcem hrvaškega režiserja Tomislava Radića, poznanega tudi po celovečercih, narejenih v stilu dokumentarcev.

Projekcije bodo potekale v petih dvoranah kina Movieplex v središču Zagreba. Lani je ZagrebDox obiskalo 22.000 ljubiteljev dokumentarnega filma.