Svet 27.1.2012 6:00

Na dražbi prodana slika Fransa Halsa, nekdaj v lasti Elizabet Taylor

New York, 27. januarja - Portret moža, ki naj bi ga v 17. stoletju naslikal priznani nizozemski umetnik Frans Hals in ki je od druge polovice 20. stoletja krasil dnevno sobo igralke Elizabeth Taylor, so prodali na dražbi. Zanj so pri avkcijski hiši Christie's iztržili dva milijona dolarjev (1,5 milijona evrov).

ZDA. Igralka Elizabeth Taylor. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

ZDA.
Igralka Elizabeth Taylor.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Portret moža, naslikan v zgodnjih 30. letih 17. stoletja, je bil na dražbi del starih mojstrov prodan kupcu, ki je na dražbi sodeloval prek telefona. Slika je bila ocenjena na 700.000 do milijon dolarjev (med okoli 500.000 in 750.000 evri), piše ameriška tiskovna agencija AP.

Poznavalec Halsovega dela Seymour Slive je sicer leta 1974 v katalogu izrazil dvom, da bi šlo za umetnikovo delo; oceno je podal na podlagi črno-bele fotografije dela. Po tem, ko je slika od 50. letih minulega stoletja krasila dom Taylorjeve v Kaliforniji, je tako tudi ušla strokovnjakom izpred oči, je dejal vodja dražbe del starih mojstrov Nicholas Hall. Lansko leto sta avkcijska hiša in upokojeni kurator v muzeju Fransa Hala na Nizozemskem potrdila, da gre za umetnikovo delo.

Sliko je igralki priskrbel njen oče, trgovec z umetninami Francis Taylor. Sliko je obesila nad kamin ob litografski portret, na katerem je upodobljena skupaj z umetnikom Andyjem Warholom. Slednji je bil prodan na dražbi decembra lani za 662,500 dolarjev (približno pol milijona evrov).

Halsov portret moža je edino delo starih mojstrov, ki ga je imela igralka v lasti. Ostala dela iz njene zbirke slik bodo šla na dražbo 7. in 8. februarja, še piše AP.