EPK 2012 28.1.2012 8:44

Danes kolesarska parada iz avstrijskega Gradca v Maribor

Maribor/Gradec, 28. januarja - Mariborska kolesarska mreža danes prireja kolesarsko parado od avstrijskega Gradca do Maribora, GraZIBor 2012, kar je njen prvi dogodek v letu Evropske prestolnice kulture (EPK). Z njim želijo razbiti predsodek o nezdružljivosti kolesarjenja in zime ter hkrati pospešiti izgradnjo evropske kolesarske poti skozi Slovenijo.

Ljubljana. Kolesarji. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kolesarji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prav tako želijo z dogodkom poudariti pomembnost kulturnega sobivanja Maribora in Gradca ter spodbuditi prebivalce obeh mest k še tesnejšemu sodelovanju. Mesti sta leta 1999 skupaj gostili največjo svetovno konferenco o kolesarskem prometu VeloCity, poleg tega je tudi Gradec leta 2003 že imel naziv EPK.

Po navedbah organizatorjev je dogodek poziv slovenskim županom in ministrstvu za promet, da se čim prej lotijo izgradnje evropske kolesarske poti Eurovelo 9 skozi Maribor. Eurovelo 9 ali Jantarna kolesarska pot, ki povezuje mesti Gdansk na severu Poljske in Pulo na Hrvaškem, je razen po Sloveniji v glavnem že urejena.

Kolesarska parada se bo na pot podala ob 11. uri izpred graškega muzeja Kunsthaus. Zbor udeležencev je ob 10.30, prihod v Maribor pa načrtujejo okoli 15. ure. Kasneje bo v MC Pekarna sledil družabni program, ki ga prireja avstrijska kolesarska stran, ki je bila tudi pobudnica parade.

Mariborska kolesarska mreža je pomemben člen programa EPK, saj v okviru programskega sklopa Urbane brazde vodi projekt Teleport, katerega namen je spodbujanje trajnostne kulture mobilnosti.