EPK 2012 28.1.2012 8:36

Lutkovno gledališče Maribor gosti avstrijske lutke

Maribor, 28. januarja - V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) danes gostijo predstavo Zgodba v belem Natasche Gundacker in Joachima Bergerja iz Avstrije. To je prvo v nizu gostovanj tujih lutkarjev, ki jih v LGM načrtujejo v letu Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012.

Maribor. Lutkovno gledališče Maribor v prostorih na Lentu. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Lutkovno gledališče Maribor v prostorih na Lentu.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Zgodba v belem se poigrava z nedoločljivim prostorom, ki ga lahko interpretiramo kot sanje, kot prostor pred rojstvom ali pa po smrti. Predstava brez besed razplete zgodbo fantiča ter njegovega raziskovanja predmetov v belem in iskanja ključka, ki bi pognal uro v tek, pojasnjujejo v LGM.

Medtem ko je Zgodba v belem, na sporedu je ob 10. uri, namenjena otrokom, bodo zvečer na svoj račun prišli še odrasli. Natascha Gundacker in Joachim Berger bosta namreč ob 19. uri zaigrala še predstavo Agathe Notnagl in gospod sosed.

Avstrijska lutkovna umetnika - ona igralka in on glasbenik - pri ustvarjanju svojih avtorskih predstav združujeta vizualno plat z zvočno. Zato so njuni projekti vedno polnokrvne, domišljene in pretanjene odrske stvaritve praviloma malega formata, so v sporočilu za javnost zapisali v LGM.

Gostovanje je prvo v sklopu 12 za 12, s katerim se mariborsko lutkovno gledališče vključuje v EPK. Vsak mesec v letu 2012 bodo povabili na svoj oder po eno "presežno" lutkovno predstavo iz tujine. S tem bo gledališče svojo politiko izmenjav v sklopu Poletnega lutkovnega pristana razširilo na vse leto.

V letu EPK bo lutkovno gledališče poleg sklopa 12 za 12 izvedlo še sklop akcij na mariborskih ulicah Lutkovna okupacija ter sklop drobnih lutkovnih uprizoritev po motivih znanih evropskih pravljic Zaigrane zgodbe. Že septembra lani pa so premierno uprizorili lutkovno predstavo Kurent, ki so jo pripravili v sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj.