EPK 2012 28.1.2012 4:00

Novomeški del EPK danes začenjata Sneguljčica in Dan D

Novo mesto, 28. januarja - V Novem mestu drevi začenjajo s prireditvami projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. Celoletni niz prireditev bodo v tamkajšnjem Kulturnem centru Janeza Trdine ob 17. uri začeli z glasbeno-plesno pravljico Sneguljčica, ob domači rock skupini Dan D pa bo v športni dvorani Marof ob 20. uri nastopilo še nekaj izbranih novomeških rock zasedb.

Sneguljčica je predstava, ki je namenjena najširšemu občinstvu, pri njeni izvedbi pa se je povezalo sedem novomeških kulturnih društev. Zasnovali so jo kot gledališko igro, podprto s prvinami muzikala, ob spremljavi glasbenega tria pa se bo na odru zvrstilo 28 nastopajočih.

Pri izvedbi v režiji in dramaturgiji Andreje Kopač so se oprli na predlogo, ki so jo leta 1953 po Grimmovi pravljici avtorsko obdelali in na domači gledališki oder postavili novomeški ustvarjalci, združeni v tedanjem Kulturno prosvetnem društvu Dušan Jereb. Pri sodobni izvedbi pa so dramski del zgodbe zamenjali z izraznim plesom.

Ohranili so izvirno glasbo in jo dopolnili z instrumentalnimi improvizacijami. V glavnih vlogah bosta nastopila Sabina Schwenner in Branko Potočan, so zapisali pri novomeški izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Predstavi bo sledil koncert izbranih izvajalcev z novomeškega glasbenega prizorišča, DJ-a Berlitza in rock skupin Crossfire, Kill Kenny ter New Citizens, za vrhunec pa bo poskrbela domača skupina Dan D.