Svet 28.1.2012 5:00

Johnu Hurtu bafta za izjemen prispevek h kinematografiji

London, 28. januarja - Britanska akademija za film in televizijo bo igralcu Johnu Hurtu na podelitvi nagrad bafta 12. februarja v Kraljevi operni hiši v Londonu izročila nagrado za njegov izjemni prispevek h kinematografiji. "Vem, da mi filmska umetnost ogromno pomeni, nisem pa vedel, da sem tudi sam njen pomemben del. V čast mi je," je ob novici dejal Hurt.

Hurt je v skoraj šest desetletij dolgi karieri ustvaril pisano paleto prepoznavnih vlog. Že na začetku igralske poti je sodeloval z nekaterimi najpomembnejšimi akterji v filmski industriji, kot so Orson Welles, Laurence Olivier, Richard Burton in Steven Spielberg, piše na spletni strani akademije.

Nepozabni sta denimo njegova vloga Johna Merricka v filmu Človek slon v režiji Davida Lyncha ter vloga Winstona Smitha v filmu 1984, ki je v režiji Michaela Radforda nastal po romanu Georgea Orwella. Za vlogo "človeka slona" je prejel bafto za najboljšega igralca, za stransko vlogo Maxa v filmu Polnočni ekspres pa si je prislužil bafto in zlati globus.

Poleg omenjenih je prejel še številne druge nagrade, pohvali pa se lahko tudi z več nominacijami. Med drugim je v zadnjem obdobju nastopil v vlogi Controla v filmu "Tinker Tailor Soldier Spy", ki si je prislužil kar 11 nominacij v tekmi za letošnje bafte.

Predsednik Britanske akademije za film in televizijo Tim Corrie je dejal, da je Hurt igralec, ki ga je vznemirljivo in očarljivo gledati. "Njegova filmska drža je izjemna, zato je v vsaki vlogi popolnoma prepričljiv. Ni mu para, on je ikona, in zato je akademiji v zadovoljstvo, da nagradi njegov izjemen prispevek h kinematografiji," je dejal.