Slovenija 31.1.2012 4:00

V Moderni galeriji danes odprtje pregledne razstave Metke Krašovec

Ljubljana, 31. januarja - Slikarka Metka Krašovec kontinuirano ustvarja že štiri desetletja. Njenemu izjemno plodnemu ustvarjanju, pa tudi 70-letnici, ki jo je umetnica obeležila v lanskem letu, v Moderni galeriji posvečajo obsežno pregledno razstavo del. Odprli jo bodo drevi ob 20. uri, na njej pa bo predstavljenih 65 slik večjih formatov in 120 risb na papirju.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Postavitev zajema vsa glavna slogovna in vsebinska poglavja, ki jih je Metka Krašovec prehodila od začetka ustvarjalne kariere v začetku 70. let do danes. Zastopane so t.i. rdeče slike iz obdobja od 1970 do 1979, risbe in slike na papirju iz obdobja nove podobe iz 80. let in neoklasicistične podobe obrazov, ki nastajajo od konca 80. let dalje. Predstavljeno je tudi zadnje obdobje, v katerem se t.i. neoklasicistična manira razvija v slikarstvu in risbi na štuku v svojevrstno ikonografijo angelskih figur v pokrajinah, labirinte cipres in mediteranskih gajev, so zapisali v galeriji.

Umetnica, katere opus je zelo raznolik, sama pravi: "Seveda se človek spreminja skozi čas; četudi ostaneta usmeritev in ideja isti, so poti do realizacije različne. Nove poti se ne bojim, morda je večja bojazen, da ostaneš na stari poti, še vedno, tudi po tem, ko si jo že izčrpal."

"Kadar se pot, po kateri hodim, izčrpa in konča, se znajdem v slepi ulici, dobim občutek zazidanosti... Takrat je čas, da vzamem v roke kladivo in razbijem zidove, ki so zrasli okoli mene, tako da lahko stopim iz ujetosti, naprej v nekaj, kar me presega," umetničine besede povzema tednik Mladina.

Izbor del in postavitev razstave, ki bo odprta do 29. aprila, je plod sodelovanja umetnice in kustosinje Martine Vovk. Dela so si v galeriji izposodili iz številnih slovenskih zasebnih in javnih zbirk.

Metka Krašovec je diplomirala leta 1964 iz slikarstva pri Gabrielu Stupici, pri katerem je opravila tudi slikarsko specialko. Pri Riku Debenjaku je magistrirala iz grafike. Izpopolnjevala se je v ZDA in Veliki Britaniji. Leta 1977 je postala profesorica slikarstva na ljubljanski likovni akademiji.