Svet 31.1.2012 5:00

Happy Mondays v popolni zasedbi na enomesečno turnejo

London, 31. januarja - Člani angleške zasedbe Happy Mondays bodo združili moči ter se maja odpravili na enomesečno turnejo, je za radio BBC Manchester potrdila nekdanja spremljevalna vokalistka skupine Rowetta Satchell. Čeprav so se člani skupine že večkrat razšli in ponovno našli, bodo tokrat prvič po letu 1992 nastopili v popolni zasedbi.

Vseh sedem članov zasedbe Happy Mondays se je sestalo minuli teden, da bi preverili, "ali lahko sploh sedijo skupaj v eni sobi", se je Rowetta Satchell v šali navezala na burno preteklost skupine.

Pobudo za ponovno združitev zasedbe sta dala pevec Shaun Ryder in njegov menedžer, je poročal britanski BBC. "Odločili smo se, da bo tokratna združitev posebna in učinkovita zgolj, če bomo nastopili v popolni zasedbi. Vsi smo zelo vznemirjeni. Ti fantje so moja družina, res sem jih pogrešala in verjamem, da so tudi oni pogrešali drug drugega," je dejala Rowetta.

Zasedba Happy Mondays je bila ustanovljena leta 1980 in je veljala za eno vidnejših predstavnic tedanje manchestrske glasbene scene, znane kot Madchester, s katero sta med drugimi povezani skupini New Order in The Stone Roses.

Originalno zasedbo so poleg frontmana Shauna Ryderja sestavljali še njegov brat Paul Ryder, kitarista Mark Day in Paul Davis ter bobnar Gary Whelan. Kasneje sta se jim pridružila še Mark "Bez" Berry in Rowetta.

Po tem, ko je skupino odkril glasbeni menedžer Tony Wilson, so izšli albumi "Squirrel And G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Face Carnt Smile (White Out)" (1987), "Bummed" (1988) in "Pills 'N' Thrills And Bellyaches" (1990). Po izidu albuma "Yes Please!" iz leta 1992 so se Happy Mondays prvič razšli.

Skupina se je ponovno združila dvakrat. Najbolj odmevno leta 1999, v sestavi bratov Ryder, Whelana in Berryja. Ob razhodu leta 2001 je Paul Ryder prisegel, da z bratom ne bo več nikoli nastopil.

Drugi poskus združitve sega v leto 2004. Tedaj so k projektu pristopili le še Shaun Ryder, Berry in Whelan. Trojica je leta 2007 izdala album "Uncle Dysfunktional". Lani so v omenjeni zasedbi nastopili na škotskem festivalu Wizard.