EPK 2012 1.2.2012 6:00

Z razstavo del Victorja Vasarelyja začetek madžarske predstavitve v okviru EPK

Maribor, 1. februarja - Z drevišnjim odprtjem razstave umetniških del pionirja op-arta Victorja Vasarelyja v Razstavnem salonu Rotovž se bo pričel Mesec madžarske kulture v Mariboru. Mesec bo organiziran v okviru Kulturne ambasade Evropske prestolnice kulture (EPK), ki bo po Finski in Estoniji tako poskrbela še za predstavitev slovenske severovzhodne sosede.

Madžarski mesec kulture bo odprl Victor Vasarely (1906-1997), ki je umetnost povezoval z znanostjo in tehnologijo. Svojo vizijo estetike je utemeljil na prepričanju, da tehnologija radikalno spreminja naš svet, še posebej takrat, kadar ga želimo dojeti intuitivno, z intelektualno globino in izjemno energijo. Mesec dni bo na ogled 50 originalnih serigrafij in litografij iz zbirke Tiborja Csepeija, ki prikazujejo Vasarelyevo vizijo o neločenosti med obliko in barvo.

V nedeljo bo v Dvorani Union gostoval pianist Gergely Boganyi, ki po navedbah organizatorjev velja za enega najbolj iskanih in cenjenih pianistov svoje generacije, z briljantno tehniko in izraženo umetniško interpretacijo.

Dva dni kasneje bo v SNG Maribor nastopil mladi vrhunski violinist Felix Lajko. Je vojvodinski Madžar, rojen leta 1974, ki je v rokah prvič držal violino pri 12 letih, že kmalu zatem pa je začel koncertirati z velikimi imeni v prestižnih koncertnih dvoranah.

V Muzeju narodne osvoboditve bodo 16. februarja odprli razstavo z naslovom 20. stoletje skozi zbirko Antal-Lusztig. Eno najpomembnejših zasebnih umetniških zbirk na Madžarskem je zasnoval Samuel Lusztig v začetku 20. stoletja, nadaljeval pa vnuk Peter Antal. V zbirki so dela vseh pomembnejših umetniških smeri in ustvarjalcev sodobne madžarske umetnosti 20. stoletja, hrani pa jo Center moderne in sodobne umetnosti MODEM v Debrecenu.

Madžarska bo v Maribor ta mesec pripeljala tudi razstavo unikatnega porcelana iz tovarne Zsolnay, ki ima bogato tradicijo vse od leta 1853. Prav tako bo na ogled razstava nagrajenih fotografij na natečaju neprofitnega združenja Pro Cultura Urbis iz Budimpešte, ki od leta 2000 vsakoletno podeljuje štipendijo za najboljšo fotografijo z motivom iz madžarske prestolnice.

V klubu Satchmo bo nastopil baltsko-madžarski Jazz kvartet, na II. gimnaziji Maribor bo uprizorjena predstava Tao Te - Sodobni ples Ferenca Feherja, v Vetrinjskem dvoru bodo predstavili književno revijo Dialogi & Jelenkor, mesec pa bodo sklenili z lutkovno predstavo Gledališča Griff, Janoš Pogumni v Lutkovnem gledališču Maribor.

Predstavitev madžarske kulture v okviru EPK se bo uradno sklenila junija z razstavo znamenitega madžarskega fotografa z začetka prejšnjega stoletja Roberta Kappe v Umetnostni galeriji Maribor.