EPK 2012 2.2.2012 4:00

S Kurentovim skokom začetek pustnega časa na Ptuju

Ptuj, 2. februarja - S tradicionalnim Kurentovim skokom se bo danes opolnoči pričel pustni čas na Ptuju. Na domačiji nekdanjega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju si bodo kurenti prvič nadeli zvonce, zaplesali ob ognju ter tako začeli s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Ptuj. Kurenti. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Ptuj.
Kurenti.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

"Po ljudskem izročilu in tradiciji je čas po svečnici tisti, ko lahko kurenti nadenejo svoje oprave in začnejo s svojim obredjem, ki traja do polnoči pred pepelnico," je za STA povedal vodja 52. kurentovanja Branko Brumen. Po njegovih besedah se ob tej priložnosti na domačiji v Budini ponavadi zbere več kot 500 kurentov, letos pa jih pričakujejo kar tisoč.

Kurentov skok je po tradiciji znanilec slovitega ptujskega kurentovanja, ki je v okviru Festivala umetnosti in dediščine eden glavnih točk ptujskega programa Evropske prestolnice kulture (EPK). Osrednji dogodki se bodo zvrstili med 11. in 21. februarjem, ko na Ptuju pričakujejo 20.000 udeležencev in nastopajočih iz 18 držav z vsega sveta, v občinstvu pa najmanj 200.000 ljudi.

Prvo kurentovanje je potekalo leta 1960, letos pa bo potekalo pod sloganom Povezujemo svetove. Tako bodo danes med drugim postavili na ogled razstavo tradicionalnih pustnih likov in mask z različnih koncev sveta, ki se bodo 11. februarja predstavili na povorki 1. medcelinskega EtnoFesta. Združena bo s stalno razstavo pustnih mask s ptujskega območja v okviru Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

V petek opoldne bo sledilo slavnostno izobešanje zastav kurentovanja in Evropske federacije karnevalskih mest (FECC), v soboto tradicionalni prinčev pohod z baklami pod vodstvom desetega princa karnevala Vegana Turniškega, v ponedeljek pa se prične slikarski ex-tempore na temo kurentovanja.

Otvoritvena slovesnost EPK na Ptuju bo 10. februarja, otvoritvena slovesnost 52. kurentovanja pa 11. februarja s predajo oblasti med županom Mestne občine Ptuj in 13. ptujskim princem karnevala, ki bo v času pusta vodil mestno oblast. Temu bo sledila povorka tradicionalnih pustnih likov s Ptuja in Slovenije, članic združenja FECC ter 1. medcelinski EtnoFest.