Svet 2.2.2012 5:30

Retrospektivna razstava Andyja Warhola v petih azijskih mestih

Pittsburgh, 2. februarja - V petih azijskih mestih bo letos in v prihodnjih dveh letih na ogled velika retrospektivna razstava del ikone pop arta Andyja Warhola. Pittsburški muzej Andyja Warhola je napovedal, da bo to najobsežnejša predstavitev Warholovih del v Aziji. Na ogled bo več kot 300 slik, fotografij, kipov in drugih del.

Razstava z naslovom "Andy Warhol: 15 Minutes Eternal" (Andy Warhol: 15 minut večnosti) bo prvič na ogled marca letos v Singapurju, v letu 2013 bo gostovala v Hongkongu, Šanghaju in Pekingu, v letu 2014 pa še v Tokiu. Retrospektivo so pripravili ob letošnji 25. obletnici umetnikove smrti, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Andy Warhol, rojen leta 1928 v Pittsburghu v ameriški zvezni državi Pensilvanija kot sin češkoslovaških priseljencev, je študiral grafično oblikovanje na univerzi v Pittsburghu. V New Yorku je začel delovati kot oblikovalec, pozneje pa postal ena najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Za posledicami operacije je umrl 22. februarja 1987.