Slovenija 2.2.2012 12:09

V CD literarni večer posvečen lani preminulim književnikom

Ljubljana, 2. februarja - Društvo slovenskih pisateljev in Slovenski center PEN ob 17. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma pripravljata spominski literarni večer za lani preminule književnike: Toneta Pavčka, Jožeta Hudečka, Marjana Marinška, Janka Messnerja in Jašo Zlobca. Prireditev Spomin na njih, naš spomin bo moderirala pesnica in publicistka Meta Kušar.

Ljubljana, Cankarjev dom. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Multimedijski literarni večer, ki ga je zasnovala Kušarjeva, bo ponudil odlomke iz radijskih in televizijskih oddaj, iz del preminulih literatov pa bo bral dramski igralec Jurij Souček. Za "potapljanje v spomin" pa bo, kot je zapisala Kušarjeva, poskrbela glasba OM produkcije.

Pesnik, esejist, prevajalec in urednik Tone Pavček je v starosti 84. let umrl 21. oktobra. Bil je priljubljen pesnik in vsestranski mojster besede, ki je ostajal ustvarjalen vse do konca življenjske poti.

Pavčkova lirika je vitalistična, pesnik je bil do narave in idiličen in harmoničen. Vrh pesniškega ustvarjanja je dosegel z refleksivno poezijo, v kateri se sprašuje o življenju in smrti z vidika posameznika in skupnosti. Pavček je tudi eden najpomembnejših klasikov slovenske otroške in mladinske poezije.

Jože Hudeček, ki je v 75. letu starosti umrl 16. junija, je bil dolgoletni novinar in pisatelj. Med drugim je dolga leta soustvarjal kulturni program na Televiziji Slovenija. Njegov literarni opus obsega več romanov, esejev in novel. Dvakrat je bil nominiran za Delovo nagrado kresnik.

Marjan Marinšek, ki je v 71. letu starosti umrl 14. novembra, je bil kulturnik, pisatelj, zbiratelj narodnega blaga, glasbenik, publicist in igralec. Otrokom je v Velenje "pripeljal" Piko Nogavičko; leta 1990 je pripravil prvi Pikin dan, ki je pozneje prerasel v Pikin festival.

Oktobra preminuli 90-letni koroški pisatelj, pesnik, prevajalec in profesor slovenščine Janko Messner je bil neutruden kulturnik, oster kritik koroških razmer in borec za pravice Slovencev na avstrijskem Koroškem. Dogajanje na avstrijskem Koroškem je popisal v številnih črticah, novelah, satirah, esejih in gledaliških besedilih. Uveljavil se je tudi s kratko prozo v nemščini.

Jaša Zlobec, ki je umrl 2. decembra v 61. letu starosti, je bil politik, diplomat, publicist, pesnik, prevajalec ter civilno družbeni aktivist. Že kot študent je deloval v študentskem gibanju in bil urednik več literarnih revij (Mlada pota, Tribuna, Problemi).