EPK 2012 5.2.2012 8:00

Za ljubitelje klasike koncerta Bernarde Fink in Gergelyja Boganyija

Maribor, 5. februarja - Ljubitelji klasične glasbe imajo danes v Mariboru na voljo dve poslastici. V dvorcu Betnava bo z bratom Marcosom Finkom in ameriškim pianistom Anthonyjem Spirijem nastopila slovenska mezzosopranistka svetovnega slovesa Bernarda Fink Inzko. V Dvorani Union pa bo mogoče prisluhniti madžarskemu pianistu Gergelyju Boganyiju.

Avstrija. Svetovno priznana mezzosopranistka Bernarda Fink in njen soprog diplomat Valentin Inzko. Foto: Bojan Wakounig/STA Arhiv STA

Avstrija.
Svetovno priznana mezzosopranistka Bernarda Fink in njen soprog diplomat Valentin Inzko.
Foto: Bojan Wakounig/STA
Arhiv STA

Gergely Boganyi velja za enega najbolj iskanih in cenjenih pianistov svoje generacije. Z briljantno tehniko in interpretacijo prejema prestižne glasbene nagrade že od otroštva. Sodeluje z najboljšimi orkestri.

V mariborski Dvorani Union bo nastopil ob 19. uri z deli poljskega skladatelja Frederica Chopina in madžarskega velikana Franza Liszta. Njegov nastop sodi v Mesec madžarske kulture.

V okviru koncertnega cikla Spekter zvokov, ki prav tako sodi v program EPK, pa se bo v dvorcu Betnava ob 19. uri začel recital solistov Bernarde Fink Inzko, Marcosa Finka in Anthonyja Spirija.

Bernarda Fink Inzko sodi med najuspešnejše slovenske vokalne interpretke. Rodila se je v Buenos Airesu, zdaj pa živi na avstrijskem Koroškem. Pela je z vodilnimi svetovnimi orkestri, vključno z dunajskimi in londonskimi filharmoniki, so sporočili z zavoda Maribor 2012.

Pevec je tudi njen brat Marcos Fink. Baritonist večinoma živi in deluje v Ljubljani, sicer pa je nastopil že na številnih evropskih odrih.

Na koncertu v Mariboru ju bo spremljal eden najbolj vsestranskih pianistov Anthony Spiri. Interpretirali bodo dela slovenskih skladateljev iz 19. in 20. stoletja.