Slovenija 5.2.2012 12:05

Na festival Literature sveta - Fabula prihaja tudi Hanif Kureishi

Ljubljana, 5. februarja - Festival Literature sveta - Fabula bo med 27. februarjem in 10. marcem v Ljubljano že devetič pripeljal dobro literaturo, priznana pisateljska imena in bogat spremljevalni program. Na festival prihaja tudi med slovenskimi bralci zelo priljubljen britanski avtor Hanif Kureishi, so sporočili organizatorji.

Festivalu, ki ga pripravlja Študentska založba, se bodo tokrat poleg Kureishija pridružili še Leena Krohn (Finska), Amitav Ghosh (Indija), Mihail Šiškin (Rusija) in slovenski avtorji Dušan Čater, Mojca Kumerdej, Andrej Skubic, Suzana Tratnik in Goran Vojnović. Nastope bodo pospremili izidi njihovih del v slovenskem jeziku in knjige, ki so tudi letos vključene v projekt Knjiga za vsakogar, in bodo na voljo po enotni ceni pet evrov.

Kureishi, ki se bo občinstvu predstavil 10. marca, je slovenske bralce doslej prepričal z deli Primestje, Buda iz predmestja, Intimnost, Črni album in Nekaj ti moram povedati.

Poleg literarnih nastopov gostujočih avtorjev, ki že tradicionalno veljajo za osrednji festivalski dogodek, na Študentski založbi pripravljajo tudi pester program, namenjen najrazličnejšim generacijam bralcev.

Letos je strokovni festivalski fokus namenjen družbeno angažirani literaturi, ki predstavlja precejšen del svetovne in tudi slovenske literature zadnjih dveh desetletij, okrogla miza s priznanimi slovenskimi strokovnjaki pa bo ponudila tudi vpogled v čas družbeno angažirane proze med svetovnima vojnama.

Mednarodni simpozij bo namenjen pisatelju Franzu Kafki. Po njegovih delih so snemali filme režiserji svetovnega slovesa, med njimi Orson Wells. Izbor filmov bo na ogled v Cankarjevem domu, kjer bosta dva filmska večera posvečena tudi Robertu Walserju. Gost bo direktor Robert Walser centra iz Berna Reto Sorg.

Del programa bodo na festivalu namenili tudi najmlajšemu občinstvu, ki ga bodo pravljičarji popeljali v čarobni svet branja in knjig, srednješolci pa bodo povabljeni k pisanju kratkih zgodb, najboljše bodo nagradili.

V sklopu festivala bodo podelili tudi Dnevnikovo fabulo za najboljšo slovensko kratkoprozno knjigo zadnjih dveh let. Lani jo je prejel Lado Kralj za svoj prozni prvenec Kosec koso brusi.