Slovenija 6.2.2012 10:04

Ob 60-letnici MGL razstava fotografij na obrežju Ljubljanice

Ljubljana, 6. februarja - Ob 60-letnici Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) so na Krakovskem nasipu razstavili 22 fotografij iz antologijskih predstav gledališča. Razstava z naslovom Od nevihte do nevihte prikazuje kronologijo uprizoritev, bodisi prelomnih in vznemirljivih ali nagrajenih, ki so se zapisale v zgodovino slovenskega in jugoslovanskega gledališča.

Razstavo so v MGL pripravili v pričujoči jubilejni sezoni, v kateri obeležujejo 60 let od prve predstave gledališča iz leta 1951. To je bila Nevihta ruskega dramatika Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Marije Nablocke. Jubileju so se v letošnji sezoni poklonili tudi s ponovno postavitvijo te "inavguralne" predstave v režiji Jerneja Lorencija.

Kot je povedala Petra Hrastar iz MGL, je izbor povečanih črno-belih fotografij nastal na pobudo direktorice gledališča Barbare Hieng Samobor in v sodelovanju z gledališkimi ustvarjalci. Razstava sporoča, da zgodovina gledališča ni le zgodba o velikanski množici gledalcev, temveč predvsem kronologija mnogih uprizoritev, ki so se v spomin zapisale kot prelomne, najbolj vznemirljive ali nagrajene.

Razstava povečanih črno-belih fotografij izbranih antologijskih predstav je tako poklon vsem ustvarjalcem, ki so vplivali na "zlata poglavja" umetniške zgodovine gledališča. Na ogled je 22 fotografij iz gledališkega arhiva, pod katere se med drugim podpisujejo Bojan Spreizeit, Vlastja Simončič, Tone Stojko in Barbara Čeferin.

Razstava bo Krakovskem nasipu na ogled do 5. aprila.