Slovenija 6.2.2012 11:04

V CD tradicionalno branje pesmi ob kulturnem prazniku

Ljubljana, 6. februarja - Društvo slovenskih pisateljev bo nocoj v Cankarjevem domu (CD) pripravilo tradicionalno branje pesmi ob slovenskem kulturnem prazniku. Na večeru z naslovom Prešeren meni bodo poezijo največjega slovenskega poeta interpretirali Dušan Jovanović, Barbara Korun, Primož Čučnik, Katja Perat, Petra Zupančič, Andrej Brvar, Ciril Zlobec in Saša Pavček.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom. Odprtje prenovljene Velike sprejemne dvorane Cankarjevega doma. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Odprtje prenovljene Velike sprejemne dvorane Cankarjevega doma.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na prireditvi Prešeren meni, s tematskim podnaslovom Se poezija pesnikov gleda v zrcalu pesmi Prešerna; navdih, slutnja, dialog, lepota, bodo nastopajoči prebrali po eno Prešernovo pesem ter eno ali dve avtorski, ki sta tematsko povezani s pesmijo velikega poeta, je za STA povedala Nina Kokelj z društva pisateljev.

Avtorje in njihovo literarno ustvarjanje bo na prireditvi, ki se bo pričela ob 18. uri, predstavila Stritarjeva nagrajenka Ana Geršak, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel Matjaž Pikalo.

Letošnje praznovanje kulturnega praznika bo deloma zaznamovano z nestrinjanjem kulturnikov z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo. DSP je nedavno ustanovilo Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), ki, kot pravijo, ni nastal iz protesta proti ukinitvi neke ustanove, pač pa iz nasprotovanja ukinitvi simbolnega in vsebinskega prostora, ki predstavlja slovensko kulturo.

V KOKS ob torkovi Prešernovi proslavi v CD pozivajo k skupnemu protestnemu dejanju. Zbor udeležencev bo ob 18.30 pred Cankarjevim spomenikom nasproti glavnega vhoda v CD.