EPK 2012 10.2.2012 4:00

Kot zadnji vstopa v Evropsko prestolnico kulture Ptuj

Ptuj, 10. februarja - Kot zadnje partnersko mesto bo vstop v Evropsko prestolnico kulture (EPK) danes slovesno obeležil Ptuj. Osrednji dogodek bo glasbeno-gledališka predstava Kurentova svatba v režiji Matjaža Latina, ki predstavlja preplet lokalne etnografske dediščine s sodobno zgodbo in vrhunsko glasbo.

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor. Režiser Matjaž Latin. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv: STA

Maribor, Lutkovno gledališče Maribor.
Režiser Matjaž Latin.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv: STA

Otvoritveni spektakel z uprizoritvijo zgodbe, vezane na devet tradicionalnih pustnih likov in etnografsko izročilo tega okolja, se bo pričel ob 19.30 v prireditvenem prostoru ptujske Osnovne šole Ljudski vrt. Slovesnost je namenjena okoli 600 povabljenim gostom, ponovitev za širšo javnost pa bo dva dni kasneje.

Art muzikal govori o mladem paru, ki vabi svate na poroko. Za projekt so združili moči ptujski in drugi slovenski umetniki, kot so pisatelj Zdenko Kodrič, režiser Matjaž Latin, producent Mladen Delin, scenografa Dušan Fišer in Jernej Forbici, kostumografinja Stanka Vauda Benčevič, skladatelj Gregor Stremecki in harmonikaš Janez Dovč.

Glavni vlogi so zaupali Nini Ivanišin in Vojku Belšaku. Med več kot 80 nastopajočimi na odru bodo še Maja Pihler - Bilbi, Tinkara Kovač, Boštjan Gombač, Katice, Metod Banko in Aphra Tesla.

Kurentova svadba je del Festivala umetnosti in dediščine, ki je eden od temeljnih točk ptujskega programa EPK. Posamezni dogodki v okviru tega festivala so se pričeli vrstiti že 2. februarja, glavnina dogajanja pa bo potekala v prihodnjih 11 dneh. Med njimi so tradicionalno kurentovanje s povorko pustnih mask z vsega sveta, slikarski ex-tempore, gledališka predstava Kurent in razstava najnovejšega slikarskega opusa ptujskega slikarja Borisa Žoharja.

Na Ptuju bodo za program EPK namenili 1,7 milijona evrov. Od tega bodo samo za kurentovanje porabili 890.000 evrov, s čimer je to finančno najtežji projekt celotne EPK. Drugi večji sklop dogajanja v okviru EPK na Ptuju bodo poletni festivali sodobne umetnosti, glasbe ter poezije in vina. Vzporedno bodo potekali še festival komornega gledališča, Rimske igre, študentski Terasafest, filmski festival Primus, Kino brez stropa, razstava del avstrijskega umetnika Oskarja Kokoschke in fotografski projekt Topographia Ducatus Sloveniae Modernae.