Slovenija 7.2.2012 4:00

V CD bodo nocoj podelili Prešernove nagrade

Ljubljana, 7. februarja - Na predvečer kulturnega praznika bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega danes ob 20. uri državna proslava z naslovom "Kultura? Ja prosim. Kultura zmeraj". Letošnjo prireditev s podelitvijo najvišjih državnih priznanj v kulturi, malih in velikih Prešernovih nagrad, je umetniško zasnoval režiser in scenarist Matjaž Pograjc.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot vsako leto bo vrhunec proslave podelitev šestih nagrad Prešernovega sklada in dveh velikih Prešernovih nagrad. Upravni odbor Prešernovega sklada si že nekaj let prizadeva, da imena nagrajencev ostanejo skrivnost do zadnjega, saj menijo, da je prireditev tako bolj slovesna.

"V svojevrstnem prepletu živega dogajanja na odru in video animacij se bo prireditev z umetniškimi točkami, navdihnjenimi v delu nagrajencev, poklonila njihovim dosežkom in predstavila polje njihovega ustvarjanja," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Pri pripravi proslave je kot soscenaristka sodelovala Blažka Müller Pograjc, ki bo nocojšnjo prireditev tudi povezovala. Scenografijo za proslavo je zasnoval Tomaž Štrucl, koreografijo Branko Potočan, Gregor Luštek in Rosana Hribar, avtorji glasbe pa so duo Silence in Marjan Peternel.

Prešernovo nagrado sta lani prejela pesnik Miroslav Košuta in dirigent Anton Nanut.

Današnji dan bodo z dvema protestnima akcijami zaznamovali člani stanovskih združenj, ki se ne strinjajo z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo. Nekaj minut pred poldnevom se bodo pred Prešernovim spomenikom zbrali člani sindikata Glosa, ob 18.30 pa se bodo začeli pred CD zbirati predstavniki Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) in njihovi somišljeniki, ki želijo s protestnim dejanjem izraziti spoštovanje slovenski kulturi.

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, ko Slovenci obeležujemo obletnico smrti pesnika Franceta Prešerna, po vsej državi že več dni poteka vrsta prireditev.