Svet 8.2.2012 5:30

Bono s pomočjo Facebooka do milijarde dolarjev

San Francisco, 8. februarja - Pevec irske rock skupine U2 Bono Vox je leta 2009 prek svojega podjetja Elevation Partners kupil dober odstotek delnic Facebooka. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, naj bi bilo Bonovo premoženje ob uvrstitvi Facebooka na borzo tako vredno več kot milijardo dolarjev (770 milijonov evrov).

Hrvaška. Pevec Bono Vox. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Pevec Bono Vox.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška. Pevec Bono Vox. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Pevec Bono Vox.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Facebook je pred kratkim vložil potrebne dokumente za uvrstitev na borzo oziroma prvo javno ponudbo svojih delnic, do katere naj bi prišlo predvidoma v nekaj mesecih. Facebook je sicer po lastnih izračunih vreden 75 do 100 milijard dolarjev (57 do 76 milijard evrov).

Leta 2009 je Bono za približno 90 milijonov dolarjev kupil približno 1,5 odstotka delnic Facebooka, njihova vrednost pa naj bi se ob borzni kotaciji podjetja povečala za več kot desetkrat.

V minulem letu so se U2 ustoličili tudi na prvo mesto koncertnih zaslužkarjev. Med turnejo 360 stopinj so prodali skoraj dva milijona in pol vstopnic po vsem svetu, kar jim je navrglo skoraj 180 milijonov evrov.

S siceršnjim premoženjem in lastništvom Facebooka naj bi Bono postal najpremožnejši glasbenik na svetu. Na prvem mestu zaslužkarjev naj bi nadomestil Paula McCartneyja, čigar premoženje je ocenjeno na približno 700 milijonov dolarjev (537 milijonov evrov).

Največ si od Facebookovih delnic na borzi lahko obeta ustanovitelj Mark Zuckerberg - vrednost njegovega deleža v podjetju je ocenjena na približno 28 milijard dolarjev (21,5 milijarde evrov).