Svet 10.2.2012 5:30

V dunajski Albertini razstava impresionističnih del na papirju

Dunaj, 10. februarja - V dunajski galeriji Albertina bodo danes odprli razstavo impresionističnih in postimpresionističnih del na papirju. Pod naslovom Impresionizem - pasteli, akvareli, risbe bo mogoče do 13. maja občudovati več kot 200 del, ki so jih ustvarili umetniki, kot so Monet, Degas, Renoir, Pissarro, Manet, Seurat, Signac, Cezanne in Gauguin.

Z razstavo želijo v galeriji prikazati izjemen pomen del na papirju impresionističnih in postimpresionističnih umetnikov. Kot je mogoče prebrati na spletni strani galerije, je to prva večja mednarodna razstava, ki je posvečena le delom na papirju. Slednja so umetniki impresionizma in postimpresionizma cenili prav toliko, kot slikarska dela.

Medtem ko so danes slike Moneta, Degasa, Renoirja, Pissarroja, Maneta, Seurata, Signaca, Cezanna in Gauguina izjemno priljubljene pri širši javnosti, pa je njihovo delo na papirju veliko manj poznano. Vendar pa je prav zahvaljujoč tem umetnikom, ki so risbo poleg tega, da jim je služila kot priprava za večja dela, razumeli kot kot samostojno umetniško delo, prišlo do redefinicije statusa risbe.