Slovenija 9.2.2012 15:28

Festival oddaljene kulture v CD posvečen korejski umetnosti

Ljubljana, 9. februarja - S koncertom spektakularne južnokorejske tolkalne skupine Dulsori se bo v petek v Cankarjevem domu (CD) začel deseti Festival oddaljene kulture, ki bo letos posvečen korejski kulturi. V sklopu dvomesečnega festivala, letos naslovljenega Nasmeh Koreje, se bo slovenskemu občinstvu prek koncertov, predavanj in filmov predstavila korejska umetnost.

Skupina Dulsori, ki bo v Gallusovi dvorani nastopila še v soboto ob 19.30, si prizadeva za oživitev starodavnih korejskih praznovanj, vendar v duhu sodobnega časa. Tolkalni slog "pungmul" izvaja s svojstveno ustvarjalnostjo in tradicionalnimi tolkali, kot so majhen ročni gong "kkwaenggwari", boben peščene ure "janggu", valjasti boben "buk" in gong "jing". To dopolnjuje z dovršeno koreografijo in z glasovi, kar pričara vokalno-instrumentalni obred, v katerem se energiji nastopajočih in obiskovalcev povežeta v enkratni sinergiji, so zapisali v CD.

Za ljubitelje klasične glasbe bo 19. aprila v sklopu abonmaja Kromatika nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija. Simfoniki bodo pod taktirko Marka Letonje s korejsko violinistko Ye-Eun Choi izvedli dve deli Dmitrija Šostakoviča: Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu ter Simfonijo št. 5 v d-molu.

Ye-Eun Choi, ki se je rodila leta 1988 v Seulu, velja za eno najbolj obetavnih in nadarjenih violinistk na svetu. Po uspešnem prvem nastopu pri desetih letih s Filharmoničnim orkestrom iz Seula je začela sodelovati s svetovno znanimi orkestri. Študirala je na Korejski univerzi za umetnosti pri mentorici Nam Yun Kim. Leta 2004 se je preselila v Nemčijo in študirala pri Ani Čumačenko na Glasbeni akademiji v Münchnu. Leto pozneje je pritegnila pozornost Anne-Sophie Mutter ter prejela podporo njene fundacije.

V petek, 6. aprila, bodo v Kosovelovi dvorani predvajali cikel sodobnih južnokorejskih filmov. V dobrih desetih letih je južnokorejski film postal svojevrsten fenomen. Uspešen in kakovosten je bil tako v polju visoko proračunske "studijske" produkcije kot tudi v zahtevnejši in intimni estetiki, ki je očarala gledalce po vsem svetu. Tokrat bo, kot so sporočili iz CD, predstavljena najžlahtnejša produkcija obeh skrajnosti. Na ogled bodo tako žanrske uspešnice režiserjev, kot so Park Chan-wook, Bong Joon-ho in Kim Jee-woon kot festivalski hiti režiserjev, kot so Kim Ki-duk, Hong Sang-soo in Hur Jin-ho.

V sklopu festivala bodo pripravili tudi več predavanj na temo Seula - sodobnega azijskega metropolisa. Blaž Križnik, ki je od leta 2009 gostujoči profesor za arhitekturo in urbano sociologijo na kolidžu za urbane vede Univerze v Seulu, bo 16. februarja na predavanju z naslovom Družbeni in urbani razvoj globalnega Seula primerjal zgodovinske in kulturne značilnosti Južne Koreje in Slovenije, orisal moderno zgodovino Seula in predstavil nekatera protislovja južnokorejske prestolnice.

Na drugem predavanju Urbana in družbena krajina Seula - skozi fotografijo, ki bo 27. februarja, bo večkrat nagrajeni nemški fotograf Nils Clauss, ki že nekaj let živi v Seulu, predstavil Južno Korejo in njeno prestolnice skozi svoj objektiv.

Zadnje predavanje bo posvečeno korejski arhitekturi, o kateri bo 10. aprila spregovoril Hyungmin Pai, ki je med drugim tudi profesor na Univerzi v Seulu. V predavanju z naslovom Gradnja alegorij: Arhitektura, mesto in pokrajina sodobne Koreje bo spregovoril o naravnih razmerah dežele ter o zgodovinskem kontekstu korejske urbane kulture.