Svet 12.2.2012 4:00

V Los Angelesu podelitev glasbenih nagrad grammy

Los Angeles, 12. februarja - V Los Angelesu bodo danes zvečer po krajevnem oziroma v ponedeljek zjutraj po srednjeevropskem času podelili glasbene nagrade grammy za dosežke na tem področju v letu 2011. Poznavalci napovedujejo, da bo 54. podelitev v znamenju Adele, ki je nominirana za šest nagrad, eno manj, kot Kanye West.

Adele naj bi lani rešila glasbeno industrijo s tem, da je dokazala, da je lahko za uspeh dovolj le dober glas, brez dodatnega cirkusa, ki krasi nekatere druge znamenite glasbene zvezde. Podelitev grammyjev bo zanjo pomembna tudi zato, ker bo prvič javno nastopila potem, ko je lani oktobra odpovedala vrsto koncertov zaradi operacije grla, ki jo je prestala v naslednjem mesecu.

Triindvajsetletna Adele je navdušila tako kritike, kot občinstvo, kar dokazuje to, da se je njena glasba lani najbolje prodajala od vseh. Nominirana je v kategoriji najboljši album leta ("21"), plošča in pesem leta ("Rolling in the Deep"), najboljši pop vokalni album ("21"), najboljši pop vokalni samostojni nastop ("Someone Like You") ter kratki glasbeni video ("Rolling in the Deep").

Lani je grammyja za album leta pobrala Arcade Fire ("Suburbs"), za pesem in ploščo leta pa Lady Antebellum ("Need You Now"), ki ju letos ni med nominiranimi v teh kategorijah. Adele bodo skušali v kategoriji album leta premagati Foo Fighters ("Wasting Light"), Lady Gaga ("Born This Way"), Bruno Mars ("Doo-Wops & Hooligans") ter Rihana ("Loud").

V kategoriji plošča leta se za nagrado potegujejo tudi Bon Iver ("Holocene"), Bruno Mars ("Grenade"), Mumford & Sons ("The Cave") in Kathy Perry ("Firework"). Za najboljši pop vokalni nastop pa Adele delajo konkurenco Lady Gaga ("You and I"), Bruno Mars ("Grenade"), Katy Perry ("Firework") in Pink ("Fuckin Perfect").

V kategoriji pesem leta pa so poleg "Rolling in the Deep" (Adele Adkins in Paul Epworth) še "All of the Lights" (Jeff Bhasker, Stacy Ferguson, Malik Jones, Warren Trotter in Kanye West), "The Cave" (Ted Dwane, Ben Lovett, Marcus Mumford in Country Winston), "Grenade" (Brody Brown, Claude Kelly, Philip Lawrence, Ari Levine, Bruno Mars in Andrew Wyatt) in "Holocene" (Justin Vernon).

Podelitev nagrad v kar 75 kategorijah bodo popestrili nastopi številnih glasbenih zvezd, med drugim bodo nastopili Foo Fighters, Katy Perry, Nicki Minaj, Coldplay, Taylor Swift, Kelly Clarkson, Jason Aldean, Bruce Springsteen, Paul McCartney in Beach Boys.