Slovenija 10.2.2012 13:53

Pri Cankarjevi založbi žanrsko različne knjige na temo krize vrednot

Ljubljana, 10. februarja - Cankarjeva založba je predstavila štiri novosti: delo Matjaža Hanžka Odprimo okna, zažgimo stare cunje, utopijo Dušana Dima Oprostite, vaše življenje ne obstaja, roman Garyja Shteyngarta Superžalostna resnična ljubezenska zgodba in delo več avtorjev Kenk: grafični portret. Rdeča nit vseh knjig je po besedah urednika Zdravka Duše kriza vrednot.

Kljub žanrsko različnim delom se vsi avtorji posvečajo krizi vrednot, pomanjkanju morale, vizij in konceptov, je na današnji predstavitvi dejal Duša.

Tako Hanžek v svojem delu Odprimo okna, zažgimo stare cunje, ki je izšlo v zbirki Čas misli, opozarja na brezizhodnost, v kateri se je zaradi napačno zastavljenih konceptov znašla liberalistična družba.Družba je po Hanžkovih besedah danes izjemno materialno bogata, človeški duh pa ostala na isti stopnji kot je bil pred tisočletjem. Boji se, da smo se znašli v "mešanici arogance materialnega bogastva in kulturne, duhovne ter družbene revščine, ki postaja najbolj eksplozivna zmes v zgodovini človeškega razvoja".

Hanžek v delu predstavlja tudi svojo teorijo, ki se ji približuje več kot štiri desetletja, da resnico življenja prikaže šele sestavljanka različnih pogledov, različnih znanstvenih metod, umetniških praks ter zmesi mišljenja in sanj.

Dimov roman Oprostite, vaše življenje ne obstaja prinaša znanstvenofantastično pripoved o navidezno popolnem svetu, ki pa ne prenaša dvoma. Ta predstavlja tiho grožnjo vsem, saj lahko posameznika, ki se izkaže za dvomljivca, izklopijo iz sistema, je pojasnil avtor, ki je ta svet označil kot mit za digitalnega človeka. Zgodba romana se zaplete, ko glavni junak ponoči prejme klic neke ženske, ki je sistem ne zazna. To sproži v njem dvom o delovanju sistema in vprašanje, če ni morda on virus. Avtor se v romanu z junaki, ki imajo procesorje in snemalne naprave vgrajene kar pod kožo, ukvarja tudi s preteklostjo in s ponavljanjem kulturnih vzorcev.

Protagonist romana Superžalostna resnična ljubezenska zgodba je 39-leten moški, zaposlen v "počloveški službi", ki se ukvarja s podaljševanjem človeškega življenja. To je namenjeno le peščici ljudi oziroma eliti, je pojasnil Duša, ki meni, da je tema romana danes še kako aktualna, še posebej zaradi moralnih vprašanj glede meja tega početja. Prevajalka romana Uršula Rebek je predstavila življenje in delo Shteyngarta, ruskega pisca judovskih korenin, ki že od sedmega leta dalje živi v Združenih državah Amerike. V svojih delih se večinoma loteva tem migracij in izseljenstva.

Kenk: Grafični portret je novinarski strip, ki prikazuje življenje "najbolj produktivnega tatu koles na svetu". Mariborčan Kenk se je, kot je pojasnil Duša, v 80. letih preselil v Toronto in postal tamkajšnja urbana legenda. Lotil se je popravljanja koles, leta 2008 pa je bil aretiran, saj ga je policija obtožila kraje 3000 koles. To je bila ena največjih novinarskih zgodb leta. Delo Richarda Poplaka, Alexa Jansena, Nicka Marinkovicha, Jasona Gilmorea prinaša več kot 30 ur še nikoli prikazanih osebnih posnetkov, narejenih leto dni pred aretacijo.