Svet 10.2.2012 12:42

Nagrada World Press Photo Špancu Arandi za fotografijo Jemenke

Haag, 10. februarja - Nagrado za najboljšo fotografijo na mednarodnem fotoreporterskem tekmovanju World Press Photo Award so tokrat podelili španskemu fotografu Samuelu Arandi za ganljiv posnetek zastrte Jemenke, ki v rokah nosi ranjenega sorodnika, so danes v Amsterdamu razglasili organizatorji.

Nizozemska, Amsterdam. Nagrado za najboljšo fotografijo na mednarodnem fotoreporterskem tekmovanju World Press Photo Award so tokrat podelili španskemu fotografu Samuelu Arandi za ganljiv posnetek zastrte Jemenke. Foto: Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Nagrado za najboljšo fotografijo na mednarodnem fotoreporterskem tekmovanju World Press Photo Award so tokrat podelili španskemu fotografu Samuelu Arandi za ganljiv posnetek zastrte Jemenke.
Foto: Xinhua/STA

Fotografija Samuela Arande je bila objavljena v ameriškem časniku New York Times, posneta pa je bila 15. oktobra lani v Sani, v enem od tamkajšnjih muzejev, ki so ga protestniki proti nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu preuredili v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je fotografija, ki govori za vso regijo," je dejal član žirije Koyo Kouoh. "Predstavlja Jemen, Egipt, Tunizijo, Sirijo, vse, kar se je zgodilo med arabsko pomladjo. Kaže zasebno, intimno stran tega, kar se je zgodilo," je poudaril Kouoh. Po njegovih besedah fotografija prikazuje tudi vlogo, ki so jo med protesti odigrale ženske.

Aranda, nekdanji fotograf AFP, ki sedaj dela za Corbis Images, bo na slovesni podelitvi 21. aprila prejel nagrado v vrednosti 10.000 evrov ter fotoaparat znamke Canon.

Japonec Jasujoši Čiba je medtem prejel prvo nagrado v sekciji People in the News za fotografijo, ki prikazuje posledice cunamija, ki je lanskega marca pretresel Japonsko.

Neodvisna nepridobitna organizacija World Press Photo je bila ustanovljena leta 1955 na Nizozemskem z namenom podpirati in po vsem svetu promovirati delo poklicnih fotoreporterjev. Z leti se je World Press Photo razvila v neodvisno platformo fotoreporterstva in prostega pretoka informacij.