Slovenija 12.2.2012 6:00

V Semiču začetek 16. Krakarjevih dnevov

Semič, 12. februarja - Semiška občina in kulturno društvo Orel začenjata danes tradicionalne, 16. Krakarjeve dneve, posvečene pesniku, novinarju, uredniku, prevajalcu, esejistu in profesorju Lojzetu Krakarju. Z nizom kulturnih prireditev želita pomen rojaka, ki mu življenje ni bilo naklonjeno, trdneje umestiti v zavest občanov in slovenski kulturni prostor.

Krakarjeve dneve bodo v semiškem Kulturnem centru drevi ob 17. uri začeli s koncertom tamkajšnjih pevskih zborov in pritrkovalcev, v petek, 17. februarja, pa nadaljevali z odprtjem likovne razstave akademskega slikarja Franceta Slane.

Osrednja prireditev letošnjih Krakarjevih dnevov bo v soboto, 18. februarja, in sicer literarni večer, v okviru katerega se bo s pesnikom Cirilom Zlobcem pogovarjala predsednica Slavističnega društva Slovenije, univerzitetna profesorica in Krakarjeva hči Boža Krakar Vogel.

Krakarjevi dnevi se bodo v ponedeljek, 20. februarja, zaključili z literarnim večerom Literarnega kluba Metlika in predstavitvijo knjižice Potovanje srca oz. devetega dela navedene klubske pesniške zbirke, so sporočili prireditelji.

Lojze Krakar se je 21. februarja leta 1926 rodil v Semiču. Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, med drugo svetovno vojno pa je bil zaprt v italijanskih taboriščih in nemških zaporih.

V Ljubljani je nato diplomiral iz slavistike, potem pa delal kot urednik pri Tovarišu, Cicibanu, na RTV Ljubljana in pri Cankarjevi založi. Deloval je tudi kot samostojni književnik, med letoma 1965 in 1975 pa je bil v Frankfurtu - kjer je leta 1970 še doktoriral - lektor za slovenščino. Umrl je v Ljubljani 24. decembra 1995.