EPK 2012 13.2.2012 14:18

Transvestitski šov Gardenia o ljubezni, staranju, dostojanstvu in lepoti

Maribor, 13. februarja - V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru v torek, 14. februarja, gostuje transvestitski šov Gardenia iz belgijske gledališke hiše Les ballets C de la B. Bolj kot o spolni usmerjenosti se po besedah glavne protagonistke Vanesse van Durme osredotoča na zgodbo o ljubezni, staranju, dostojanstvu in lepoti.

"Gardenia govori o lepoti in ljubezni, o staranju v dostojanstvu in lepoti. Opisuje namreč zadnji dan v klubu Gardenia, ki po 40 letih zapira vrata. V njej je zelo malo besed, zato si mora občinstvo samo ustvariti zgodbo," je za STA povedala idejna vodja projekta Vanessa van Durme, pred operacijo poklicni igralec z akademsko izobrazbo, po spremembi spola pa poklicna striptizeta.

K sodelovanju v predstavi je povabila skupino prijateljev in bivših kolegov. Med njimi je sedem moških med 60 in 68 letom starosti, vseh transvestitov oziroma transseksualcev, izmed katerih jih nekaj še nikoli ni stalo na odru. Poleg njih je tu še "prava" ženska Griet Debacker ter mladi in nadarjeni Rus Timur, ki v predstavi edini joka.

"Gardenia ni zgodba o transvestitih, ampak je zgodba o življenju in žalosti," je pojasnila Vanessa van Durme. "Tudi sama sem transseksualka in v predstavi se res razgalimo in pokažemo, kakšni smo. A to je vse. Hočemo pokazati, kakšno je naše življenje in da si zaslužimo spoštovanje, četudi smo nekoliko drugačni, nikakor pa s tem ne želimo promovirati določenega načina življenja oziroma določene spolne usmerjenosti. To nas sploh ne zanima," je poudarila. "Ljudje morajo sprejeti razlike. Ni me treba razumeti ali sprejeti, morajo pa me spoštovati in ne metati kamnov za mano," je dodala.

Zgodbo je navdihnil španski film "Yo soy asi" iz leta 2000, ki govori o poslovilnem večeru barcelonskega kabareja, o zadnji predstavi transvestitov, ki utrujeni in ostareli stopijo na oder ter takoj doživijo neverjetno preobrazbo.

"Gardenia govori prav o mogočni energiji in o slovesu, minljivosti, upanju, slepilu. Zadnja predstava je namreč tudi trenutek odhoda," je v nekem intervjuju povedal režiser predstave Frank Van Laecke. Tudi po navedbah koreografa in ustanovitelja hiše sodobnega plesa Les ballets C de la B Alaina Platela so želeli prikazati predvsem "žalost, ki je skrita za na videz veselim kabarejskim vzdušjem".

Predstava je premiero doživela 25. junija 2010, po gostovanju v Sloveniji pa odhaja v Avstralijo in ZDA. Doslej je doživela že okoli 200 ponovitev, z 220. junija doma v Belgiji pa je ne bodo več uprizarjali.

V Sloveniji bo na ogled v torek ob 19.30 v SNG Maribor, 16. in 17. februarja pa še v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Gardenia je prva od devetih "neobičajnih" tujih gledaliških produkcij, ki se bodo v sklopu EPK zvrstile v Mariboru. Povezane so pod skupnim naslovom Oder med nebom in zemljo.