Slovenija 14.2.2012 8:00

Drevišnji koncert Josipe Lisac v Cankarjevem domu v znamenju ljubezni

Ljubljana, 14. februarja - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 20. uri nastopila hrvaška pevska diva Josipa Lisac. Svoj nastop bo pevka na valentinovo posvetila pokojnemu prijatelju in ljubimcu Karlu Metikošu. "Josipa se glasbi posveča z vso predanostjo in ljubeznijo, zato je njeno petje žlahtno sporočilo za praznik zaljubljenih," so zapisali v CD.

Ljubljana. Pevka Josipa Lisac. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevka Josipa Lisac.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ena najbolj prepoznavnih pevk z območja nekdanje Jugoslavije občinstvo navdušuje z osupljivim glasom in edinstveno interpretacijo, znana pa je tudi po svojem nenavadnem modnem slogu. V Cankarjevem domu bo nastopila ob spremljavi petčlanske zasedbe - Josipa Graha na trobenti oz. harmoniki, Davorja Črnigoja na bas kitari, Elvisa Penave na kitari, Borne Šercerja na bobnih, Gojka Tomljanoviča na klaviaturah in Željka Vlahoviča na klasičnem klavirju.

Pevka je svoj slog začela oblikovati v 60. letih minulega stoletja z rock skupinama O'Hara in Zlatni akordi, odločilno pa je nanj vplivalo poznanstvo in partnerstvo s pevcem in skladateljem Karlom Metikošem. Njun prvi album "Dnevnik jedne ljubavi" (Dnevnik neke ljubezni) velja za kulten izdelek, enega od glasbenih vrhuncev na območju nekdanje Jugoslavije.

V svoji bogati karieri je nanizala 24 albumov, sodelovala pa je tudi pri številnih umetniških projektih. Njen zadnji album z naslovom "Živim po svome" (Živim po svoje) je izšel februarja 2009. Zaradi stapljanja lucidnih aranžmajev, izvrstne glasbe in popolne izvedbe moč postaviti ob bok že omenjenemu kultnemu "Dnevnik jedne ljubavi" iz leta 1973.

Nekatere njene pesmi, kot so "O jednoj mladosti", "Magla", "Hir, hir, hir", "Danas sam luda", "Dok razmišljam o nama", "Na, na, na, na" in "Ja bolujem", ostajajo nepozabne.