Svet 13.2.2012 11:39

Film "The Artist" odnesel sedem nagrad bafta

London, 13. februarja - Francoski črno-beli nemi film "The Artist" (Umetnik) je zmagovalec letošnje podelitve nagrad Britanske akademije za film in televizijo (Bafta). Na nedeljski prireditvi v Kraljevi operni hiši v Londonu je pobral kar sedem nagrad bafta, med njimi za najboljši film, režijo, glavno moško vlogo in scenarij. Film je bil nominiran v 12 kategorijah.

Bafto je za režijo in za scenarij filma, ki je poklon hollywoodskemu nememu filmu 20. in 30. let minulega stoletja, tako prejel Michael Hazanavicius, za igro v filmu "The Artist" pa je bafto za glavno moško vlogo prejel Jean Dujardin. Film je prejel še bafte za originalno glasbo, fotografijo in kostumografijo.

Dujardin, ki je nominiran tudi za oskarja za svoj portret zvezde nemega filma, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je navdušen, da so ga uvrstili med velika igralska imena, kot sta George Clooney in Brad Pitt.

"Biti tukaj - velika čast je biti nominiran skupaj z igralci, kot so Gary Oldman, Michael Fassbender, Brad Pitt, Clooney, uščipnite me, prosim," je dejal Dujardin tik pred razglasitvijo zmagovalca nagrade za najboljšega igralca.

Bafto, ki velja za britansko različico oskarjev, je za najboljšo žensko glavno vlogo prejela Meryl Streep, in sicer za vlogo nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher v filmu Železna lady. Streepova je za omenjeno vlogo pobrala že več nagrad, zanjo je nominirana tudi za oskarja.

Za moško stransko vlogo je bil nagrajen Christopher Plummer za film "Beginners" (Začetniki), za žensko stransko vlogo pa Octavia Spencer za Služkinje. Plummer, ki je prav tako kot Spencerjeva nominiran tudi za oskarja, je z 82 leti postal najstarejši dobitnik nagrade bafta doslej.

Britanskemu igralcu Garyju Oldmanu se je sicer izmuznila nagrada bafta za film "Tinker Tailor Soldier Spy" (Šušmar, krojač, vojak, vohun), je pa film pobral nagradi za najboljši britanski film in priredbo scenarija.

John Hurt je prejel nagrado za poseben doprinos h kinematografiji.

Asif Kapadia je za film "Senna", dokumentarec o brazilskem vozniku formule 1 Ayrtonu Senni, pobral nagrado v kategoriji dokumentarnega filma. Nagrado za najboljši britanski prvenec sta pobrala režiser Paddy Considine in producent Diarmid Scrimshaw za "Tyrannosaur" (Tiranozaver), nagrado za zvezdo v vzponu, ki jo podeljuje občinstvo, pa je prejel Adam Deacon ("Kidulthood"), še poročajo tuje tiskovne agencije.