Svet 14.2.2012 5:00

V muzeju Guggenheim v Bilbau razstava Zrcalna podoba

Bilbao, 14. februarja - V muzeju Guggenheim v Bilbau je na ogled razstava z naslovom "The Inverted Mirror" (Zrcalna podoba), ki združuje umetniška dela iz zbirke fundacije la Caixa in Muzeja sodobne umetnosti v Barceloni(MACBA).

Postavitev, na kateri so predstavljene slike, skulpture in fotografije, je razdeljena v šest tematskih sklopov: Umetniško gibanje Dau Al Set in skupina El Paso, Vloga in uveljavitev fotografije, Krajina, Funkcija in uveljavitev v fotografiji, Jaz in ostali, Omejitve, Zrcalna podoba ter Lahkotnost, težnost in ostale nemogoče stvari.

Razstavni lok seže od del umetniškega gibanja Dau Al Set in skupine El Paso iz časa po španski državljanski vojni do del Düsseldorfske in Vancouvrske fotografske šole. Začetek informela v Španiji je predstavljen skozi dela Rafaela Canogarja, Antonia Saure in Antonija Tapiesa, raznolike pristope k objektivnosti v sodobni fotografiji pa je denimo mogoče videti skozi dela Andreasa Gurskyja.

V razstavo so vključena tudi dela Gega, Juliana Schnabla, Michelangela Pistoletta, Sigmarja Polkeja in Marthe Rosler. Postavitev poudarja tudi stične točke in razlike obema zbirkam ter dialog med dogajanjem na mednarodni umetnostni sceni in v španski umetnosti.

Naslov razstave so povzeli po Pistolettovem delu "Architettura dello Specchio" (Zrcalna arhitektura), katere vsebino v muzeju razumejo tudi kot metaforo za zbiranje umetnin. Razstava bo na ogled do 2. septembra.