EPK 2012 14.2.2012 9:33

Na Ptuju simpozij o živi kulturni dediščini

Ptuj, 14. februarja - V okviru Festivala umetnosti in dediščine bo danes na Ptujskem gradu potekalo strokovno srečanje na temo žive kulturne dediščine v Sloveniji. Poleg izmenjave mnenj na okrogli mizi bodo tipične slovenske tradicije, kot so tkanje lanenega blaga, pletenje košar, izdelovanje pirhov in peka sadnega kruha, prikazali tudi v živo na grajskem dvorišču.

"Znotraj programa 52. kurentovanja in nenazadnje partnerstva Ptuja v Evropski prestolnici kulture (EPK) smo uvrstili tudi znanstveno-raziskovalne vsebine. Prva med njimi in na prvem mestu zagotovo je današnje srečanje kulturne dediščine Slovenije na Ptuju, kjer bomo najprej deležni prikaza, v živo na grajskem dvorišču, predstavnikov te izjemne kulturne dediščine Slovenije," je za STA povedal vodja kurentovanja Branko Brumen.

Po predstavitvi na dvorišču Ptujskega gradu sledi okrogla miza o sodobnih izzivih ohranjanja, raziskovanja in uporabnosti kulturne dediščine, ki jo bo vodil Jurij Fikfak iz Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Sodelovali bodo še ptujski župan Štefan Čelan, Adela Pukl iz Slovenskega etnografskega muzeja, Andrej Brence iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, Naško Križnar iz Inštituta za slovensko narodopisje ter Dejan Podgoršek iz podravske ptujsko-ormoške regionalne destinacijske organizacije.

"Verjamemo, da bo to lep prispevek k 52. kurentovanju. Hkrati si želimo, da bi bilo ob tej priložnosti javno oznanjeno, da so naša večletna prizadevanja za vpis lika kurenta v register nesnovne dediščine, zaenkrat na slovenski ravni, kasneje pa tudi na mednarodni, ugledala luč sveta," je še povedal Brumen. "S tem bi radi dokazali, da je bogastvo etnografske kulturne dediščine in tradicije na Ptujskem vredno tega, da Ptuj postane center te kulturne dediščine v Sloveniji," je dodal.

Festival umetnosti in dediščine, s katerim se je konec prejšnjega tedna začel program EPK na Ptuju, zajema okoli 150 različnih dogodkov in bo trajal do pokopa pusta 21. februarja. Gre za razširjeno obliko tradicionalnega kurentovanja, ki ga na Ptuju prirejajo od leta 1960, letos pa z vključitvijo v EPK dobiva mednarodno razsežnost.