EPK 2012 14.2.2012 15:03

Duo 2Cellos prihodnji teden v Mariboru

Maribor, 14. februarja - V mariborski dvorani Tabor se v petek, 24. februarja, obeta nepozaben večer v družbi svetovne godalne senzacije 2Cellos. Čelista Luka Šulić in Stjepan Hauser bosta v Mariboru nastopila v sklopu programa Evropske prestolnice kulture (EPK) in odigrala svoj železni repertoar, svetovne glasbene hite, ki sta jih priredila za čelo.

Bliskoviti vzpon dua 2Cellos se je začel, ko sta 24-letni Luka Šulić, rojen v Mariboru, in 25-letni Hrvat Stjepan Hauser januarja lani na spletni portal YouTube naložila svojo izvedbo pesmi Michaela Jacksona "Smooth Criminal". Posnetek je takoj postal prava senzacija, saj si ga je ogledalo že pet milijonov ljudi.

Mesec dni kasneje sta podpisala pogodbo z založbo Sony Masterworks. Britanski zvezdnik Elton John pa ju je povabil, da se mu pridružita na njegovi svetovni turneji, kjer nastopata kot predskupina in del spremljevalne zasedbe. Trenutno se z njim mudita v Las Vegasu, med drugim sta ga spremljala tudi na koncertu v ljubljanskih Stožicah novembra lani.

Lani poleti sta izdala prvenec 2Cellos, ki se je v ZDA uvrstil na Billboardovo lestvico najbolj priljubljenih albumov ter postal številka ena na portalu iTunes v Nemčiji in najbolje prodajani tuji album na Japonskem. Nastopila sta v vrsti televizijskih oddaj, pred dnevi v oddaji "Tonight show" z Jayem Lenom in seriji "Glee". Prav tako sta nastopila v londonskem klubu Roundhouse v sklopu festivala iTunes, ki so ga prek spleta prenašali po vsem svetu, so povedali na zavodu Maribor 2012.

Luka Šulić je sin Slovenke iz Izole in Hrvata iz Dubrovnika. Rodil se je leta 1987 v Mariboru, nato pa je z družino živel v Dubrovniku. Pred kratkim je dokončal študij na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu. Njegov oče še vedno živi v Mariboru in igra v tamkajšnjem simfoničnem orkestru.

Stjepan Hauser se je rodil leta 1986 v Pulju in diplomiral na Kraljevem glasbenem kolidžu v Manchestru. Oba sta priznana glasbenika, ki sta čelu zapisana že od otroštva. "Seveda vsak mlad glasbenik sanja in upa, da se mu bo kdaj zgodilo kaj takšnega. Zanimivo je, da sva oba gojila solo klasično pot, eksplodiralo pa je, ko sva združila moči," je v nedavnem pogovoru za Pop TV dejal Šulić.

V Sloveniji samostojnega koncerta še nista imela. Za njun koncert so se po besedah programskega vodje EPK Mitje Čandra odločili, ker predstavljata "zmes popa in vrhunske klasike", hkrati pa Slovenijo in Maribor simbolično povezujeta s svetom.

Vstopnice za koncert v dvorani Tabor, ki sprejme 3500 ljudi, stanejo od 20 do 35 evrov. Po navedbah zavoda Maribor 2012 se dobro prodajajo, števila doslej prodanih kart pa še ne želijo izdati.

Koncert 2Cellos je prvi večji mednarodni dogodek na področju popularne glasbe v okviru EPK Maribor 2012. Med drugim se je omenjalo še nastope Chemical Brothers in Prodigy, a na zavodu Maribor 2012 o konkretnih imenih še ne želijo govoriti. "Za takšne dogodke se dogovarjamo sproti, ker lahko tako dosežemo bistveno nižje cene. Za naše finančne okvire je to bistvenega pomena," je za STA pojasnil Čander.