Svet 15.2.2012 16:12

Razstava slovenskega oblikovanja Silent Revolutions tudi v Milanu

Milano, 15. februarja - V milanskem muzeju Triennale Design Museum je od torka odprta razstava Silent Revolutions, ki tokrat italijanski javnosti predstavlja sodobno slovensko oblikovanje. Razstavljen je izbor ključnih oblikovalskih izdelkov, ki so nastali v prvih dveh desetletjih Slovenije.

Razstava ilustrira pomembne, velikokrat prelomne trenutke v zgodbi slovenskega oblikovanja. Prikazuje novo oblikovalsko mentaliteto in nove smeri razvoja ter pooseblja zagon, inovativni razvoj in visoko kakovostno proizvodnjo slovenskega oblikovanja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Arturo dell'Acqua Bellavitis iz milanskega muzeja je ob odprtju razstave dejal, da je bil že skrajni čas, da se predstavijo tudi oblikovalci iz "neposredne sosede Italije". Po njegovih besedah je bila Slovenija v Italiji do sedaj poznana v glavnem po grafičnem oblikovanju, zato ga veseli, da je predstavitev prinesla novo razsežnost in bo zdaj prepoznavna tudi po industrijskem oblikovanju.

Kot je povedal direktor Muzeja za arhitekturo in dizajn (MAO) Matevž Čelik, so nekateri slovenski oblikovalci Milanu bili poznani že prej, saj pogosto nastopajo na milanskih razstavah oblikovanja. Italijanske oblikovalce je pozval k udeležbi na Bienalu industrijskega oblikovanja, ki ga pripravlja MAO.

Kustosinja razstave Maja Vardjan pa je opozorila na vlogo slovenskega oblikovanja, ki je v sodelovanju s slovenskimi podjetji pogosto dosegalo svetovno slavo.

Ob odprtju je spregovoril tudi odbornik občine Milano za kulturo, modo in oblikovanje Stefano Boeri, ki je izrazil zadovoljstvo, da se Slovenija pod sloganom predstavlja s sodobnim oblikovanjem, ki služi kot obetavna napoved za nastop Slovenije na Expo 2015 v Milanu.

Razstavo je odprl slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič v upanju, da bo razstava pripomogla k spoznanju Italije, da so številni oblikovalski presežki, ki se uporabljajo po vsem svetu, nastali prav v njeni sosedni državi Sloveniji.

V okviru razstave bo zvečer potekala okrogla miza z naslovom "Women in Design": Slovenija in Italija na stičišču poti oblikovanja. Pogovor bosta vodili kustosinja Maja Vardjan in direktorica Triennale Design Museuma Silvana Annicchiarico, sodelovale pa bodo tudi oblikovalke Lara Bohinc, Rossana Orlandi, Carlotta de Bevilaqua, Raffaella Mangiarotti in Nika Zupanc.

Razstava, ki bo v Milanu na ogled do 1. aprila, je septembra že gostovala v Londonu.