Svet 17.2.2012 10:32

Grški minister za kulturo odstopil zaradi ropa v muzeju v mestu Olimpija

Atene, 17. februarja - Grški minister za kulturo Pavlos Geroulanos je zaradi ropa v muzeju v mestu Olimpija danes podal odstopno izjavo. Oborožena roparja sta danes zjutraj iz enega od muzejev v mestu, v katerem so leta 776 pred našim štetjem potekale prve olimpijske igre, odnesla 68 eksponatov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah policije sta roparja iz muzeja, posvečenega antičnim olimpijskim igram, odnesla eksponate, ki so po besedah župana Olimpije Thymiosza Kotziasa neprecenljive vrednosti.

Kot je za radio povedal Kotzias, sta zamaskirana moška zvezala paznico, ki je prišla v službo ob 7. uri zjutraj, že pred tem sta onesposobila alarmne naprave. "Bila sta dva in imela sta pištolo," je dejal in dodal, da je sicer potrebno počakati, da ukradene eksponate oceni spomeniškovarstvena služba.

Grško mesto Olimpija vsako leto obišče na tisoče turistov. Rop se je zgodil v muzeju, v katerem hranijo bronaste in keramične predmete, ki so jih antični atleti uporabljali na olimpijskih igrah.

Osrednji muzej v mestu, ki je tudi bolje zavarovan, pa hrani kiparske umetnine in arhitekturne elemente iz antike.