Svet 18.2.2012 5:30

Slovenske skladbe na flavtističnem kongresu v Washingtonu

Washington, 18. februarja - Na mednarodnem flavtističnem kongresu, ki danes in v nedeljo poteka v Washingtonu, bodo odmevala tudi dela slovenskih skladateljev. Kongresa se bo namreč udeležil solo flavtist orkestra Slovenske filharmonije Matej Grahek, ki bo ob spremljavi pianista Tadeja Horvata izvedel dela Alojza Ajdiča, Petra Kopača in Blaža Puciharja.

Mednarodnega flavtističnega kongresa v Washingtonu se bo po pričakovanjih udeležilo okoli 2000 flavtistov. V sklopu kongresa bo potekal tudi finale tekmovanja za najboljšega mladega flavtista. Med člani mednarodne žirije, ki bodo izbrali zmagovalca, je tudi Grahek, piše v sporočilu za javnost.

Grahek je leta 1997 z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je dve leti kasneje uspešno zaključil tudi podiplomski študij. Kot solo flavtist je pri orkestru Slovenske filharmonije angažiran od leta 1997. Sicer je sodeloval tudi z Big bandom RTV Slovenija ter s številnimi drugimi slovenskimi in tujimi komornimi sestavi. Na klavirju bo Grahka spremljal mladi virtuoz Tadej Horvat, dobitnik več prvih nagrad in zlatih plaket na regijskih in državnih tekmovanjih mladih glasbenikov.