Svet 19.2.2012 6:00

V Beogradu Imaginarni vrtovi Huberta Roberta

Beograd, 19. februarja - V atriju Narodnega muzeja v Beogradu bodo 22. februarja odprli razstavo z naslovom Imaginarni vrtovi Huberta Roberta. Ta bo ponudila vpogled v umetnikove imaginarne vrtove in v francosko kulturo 18. stoletja, piše jugoslovanska tiskovna agencija Tanjug.

Med razstavljeni deli v muzeju izpostavljajo sliki Stopnišče parka palače Farnese v Capraroli in Park na jezeru. Hubert Robert, eden vodilnih francoskih umetnikov druge polovice 18. stoletja, je v svojih slikah združil izkušnjo oblikovanja vrtov in slikanja. Poznan je predvsem po idealiziranih in brezčasnih vedutah, ki jih označujejo ruševine arhitektur preteklih obdobij.

Spremna besedila na razstavi bodo obiskovalce seznanila s procesom konserviranja slik, različne analize in raziskave pa jim bodo omogočile, da se seznanijo s skrivnim življenjem umetnin, piše Tanjug.

Hubert Robert (1733-1808) se je najprej učil v delavnici kiparja Michel-Angeja Slodtza. Ta ga je spodbujal, naj se raje posveti slikarstvu. Leta 1754 je odpotoval v Rim, kjer je preživel 11 let. Študiral je na Francoski akademiji v Rimu. V Rimu se je srečal s francoskim slikarjem Fragonardom, še posebej pa je nanj vplival Giovanni Battista Piranesi s svojimi grafikami, na katerih je upodabljal rimsko arhitekturo. Veliko je risal, motive iz skicirke pa je v poznejših letih pogosto uporabil tudi na slikah.

Leta 1765 se je vrnil v Pariz, naslednje leto je postal član Kraljeve akademije. Snov za svoje slike je pogosto črpal iz risb, ki jih je prinesel iz Italije. Poleg Italije je med drugim slikal motive iz Versaillesa in juga Francije. Leta 1778 je oblikoval grotto v parku dvorca Versailles in angleški park dvorca Rambouillet za Ludvika XVI. V 80. in 90. letih 18. stoletja je naslikal serijo oljnih slik za Veliko galerijo dvorca Louvre v Parizu. Po francoski revoluciji je bil v letih 1793 in 1794 zaprt, vendar je tudi v tem času slikal.