Slovenija 17.2.2012 14:54

Pavčkovi Angeli v ponatis že po dobrem tednu od izida

Ljubljana, 17. februarja - Pri Mladinski knjigi bodo po malo več kot tednu dni, odkar je izšla zadnja pesniška zbirka Toneta Pavčka, že izdali ponatis. Kot so za STA povedali na Mladinski knjigi, bo novih 1500 izvodov zbirke na policah knjigarn prihodnji teden, v sredini marca pa načrtujejo še tretji natis v obsegu kar 5000 izvodov.

Prvi natis pesniške zbirke v 1500 izvodih, ki je na željo lanskega oktobra preminulega pesnika Toneta Pavčka izšel na kulturni praznik, je pošel že v nekaj dneh.

Kot je na nedavni predstavitvi knjige povedal urednik Andrej Ilc, je bila pesniška zbirka Angeli eden od Pavčkovih obredov poslavljanja. Spremno besedo h knjigi je napisala pesnikova hči Saša Pavček. Prvi angeli so po njenem mnenju začeli nastajati ob bratovi smrti, ker ga je pesnik pozneje videl kot angela. Nato je Pavček pisal o angelih v povezavi z njenim sinom, zadnja leta pa je pisal tudi o zelo igrivih, zabavnih angelih, ki so nagovarjali tako otroke kot odrasle.

Uspeh Angelov je po podatkih Mladinske knjige mogoče primerjati s pesniško zbirko za odrasle z naslovom Ne bodi kot drugi Ferija Lainščka, ki je izšla v nakladi 7500 izvodov. Pavčkova poezija tudi sicer velja za prodajno izjemno uspešno. Doslej je najvišje naklade dosegla pesniška zbirka Pesmi štirih, prvič je izšla leta 1953, ki jo je Pavček napisal skupaj z Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem. Pesmi štirih
poleg Poezije Franceta Prešerna veljajo za večno uspešnico.

Poleg 3500 prodanih izvodov Salse Alojza Ihana so zavidljive prodajne številke dosegale še pesniške zbirke Neže Mauer, Ivana Minattija in Cirila Zlobca, so za STA sporočili iz Mladinske knjige.