Svet 18.2.2012 21:14

Zmagovalec Berlinala je italijanski film "Cesare deve morire"

Berlin, 18. februarja - Zmagovalec 62. Berlinala je italijanski film "Cesare deve morire" (Cezar mora umreti) bratov Paola in Vittoria Tavianija. V filmu, ki je narejen kot dokumentarna drama in je bil posnet v strogo varovanem delu znanega rimskega zapora, skupina obsojencev pripravlja uprizoritev Shakespearove tragedije Julij Cezar. Film je prejel zlatega medveda.

V njem približno 20 izbranih obsojencev pod vodstvom gledališkega režiserja pripravlja Shakespearovo igro o izdajstvu, nasilju in izgubljeni časti. Med nekajmesečno vajo prihajajo na dan stvari, ki so med njimi in zlasti globoko v njih. To je že osmi zlati lev za italijanski film na Berlinalu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srebrnega medveda, veliko nagrado žirije, je prejel madžarski film "Csak a szel"(Le veter), ki ga je zrežiral v Budimpešti rojeni režiser Bence Fliegauf. V njem je na igrani način dokumentiral resnične dogodke, povezane s serijo umorov romskih družin na Madžarskem. Film je prejel tudi nagrado Amnesty International. Neodvisne žirije so svoje nagrajence izbrale nekaj ur pred podelitvijo berlinskih medvedov.

Srebrnega medveda za režijo je prejel nemški režiser Christian Petzold za dramo "Barbara". Film, v katerem je v glavni vlogi nastopila Nina Hoss, pripoveduje zgodbo ženske, ki načrtuje pobeg iz Vzhodne Nemčije.

Srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo je mednarodna žirija podelila Rachel Mwanza iz Konga. Mwanza, ki ni igralka, je v filmu "Rebelle" (Uporniki) kanadskega režiserja Kima Nguyena upodobila otroško vojakinjo. Za najboljšo moško vlogo pa je srebrnega medveda prejel danski igralec Mikkel Boe Folsgaard za film "En kongelig affaere" (Kraljevska afera), v katerem je upodobil danskega kralja Kristiana VII. Film, ki pripoveduje o nemškem zdravniku Johannu Friedrichu Struenseeju, ki je v času razsvetljenstva delal kariero na danskem dvoru, je bil nagrajen tudi za scenarij. Zanj sta srebrnega medveda prejela Nikolaj Arcel in Rasmus Heisterberg.

Nagrado Alfred Bauer je prejel portugalski režiser Miguel Gomes za film "Tabu" (Tabu). Nagrado podeljujejo filmom, ki odpirajo nove perspektive v filmski umetnosti. Film prikazuje življenjsko zgodbo ženske, vpeto v zgodovino portugalskega kolonializma v Afriki.

Žirija je posebno omembo namenila režiserki Ursuli Meier za njen film "L'Enfant D'En Haut" (Otrok od zgoraj). Meierjeva je za dramo o 12-letnem dečku z območja švicarskih Alp prejela srebrnega medveda iz rok predsednika žirije Mikea Leigha.

O dobitnikih zlatega in srebrnih medvedov je odločala mednarodna žirija, v kateri so bili poleg britanskega režiserja Mikea Leigha še nizozemski fotograf, oblikovalec in filmar Anton Corbijn, iranski režiser in scenarist Asgar Farhadi, francosko-britanska igralka in pevka Charlotte Gainsbourg, ameriški igralec Jake Gyllenhaal, francoski režiser Francois Ozon, alžirski pisatelj Boualem Sansasl ter nemška igralka in pevka Barbara Sukowa.

V Berlinu pa je bil nagrajen tudi film srbskega režiserja Srđana Dragojevića "Parada" (Parada). Osvojil je nagrado občinstva za najboljši igrani film v sekciji Panorama. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Makedonije, Slovenije in Hrvaške.

Na Berlinalu, ki se bo sicer sklenil v nedeljo, se je v uradnem tekmovalnem programu za zlatega in srebrne medvede potegovalo 18 celovečercev. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo so že v torek izročili hollywoodski igralki Meryl Streep.

Lani je zlatega medveda za najboljši film dobil Farhadijev film Nader in Simin se ločujeta. Film je pobral še oba srebrna medveda za igro. Prejela sta ju ženska in moška igralska ekipa.