Svet 19.2.2012 8:16

V San Remu slavila "peklenska" Emma

San Remo, 19. februarja - Na 62. festivalu italijanske popevke, ki se je končal v soboto po petih pestrih večerih, je zmago s skoraj polovico vseh glasov gledalcev slavila Emma s pesmijo "Non e l'inferno". Na tekmovanju mladih Sanremo Social, za katerega so prijave zbirali preko Facebooka, je zmagal 15-letni Alessandro Casillo.

Na drugo mesto se je zavihtela Arisa s pesmijo "La notte", na tretje pa Noemi s pesmijo "Sono solo parole". Nina Zilli s pesmijo "Per sempre" bo Italijo zastopala na naslednji Evroviziji.

Festival, ki je tudi letos Italijane priklenil pred televizijske ekrane - gledanost je bila po podatkih italijanske državne televizije Rai nekaj manj kot 50-odstotna - je poleg glasbe poskrbel za številne polemike.

Že prvi večer, ki ga je zaznamovalo tudi nedelovanje glasovalnega sistema, je za razburjenje poskrbel igralec, pevec in televizijec Adriano Celentano.

V uro dolgem monologu se je obregnil ob vse, še posebej ob Cerkev, ki jo je razburil z oceno, da bi morala italijanska cerkvena časnika Avvenire in Famiglia Cristiana prenehati izhajati, saj ne pišeta o Bogu, ampak o politiki. Cerkev je že zahtevala opravičilo.

Gledanost festivala so zagotovo dvignile starlete. Argentinka Belen Rodriguez, ki je na oder prikorakala v obleki živahnih barv in z visokim razporkom, ki je nizko na trebuhu razkrival tetovažo metuljčka. Pa češka lepotica Ivana Mrazova, ki je za prvo obleko finalnega večera izbrala čipko in poudarjen videz golote.

Oglasila se je celo ministrica za delo in enake možnosti Elsa Fornero, ki je dejala, da se počuti prizadeta zaradi nekaterih televizijskih oddaj in tega, kako so ženske v njih predstavljene.

Na festivalu se je v glavnem tekmovanju sicer pomerilo 14 pevcev, v kategoriji mladih pa osem. Popestrili so ga nastopi komikov in tuji glasbeni gosti, na finalni večer pa tudi otvoritvena pesem The Beatles "All you need is love" in strastno poljubljanje parov na odru.

Samuele Bersani je skupaj z Goranom Bregovićem zapel pesem "Romagna mia", Irene Fornaciari pa skladbo "Uno dei tanti" ob kitarski spremljavi Bryana Mayja iz zasedbe Queen. Na finalni večer je nastopila irska rock skupina Cranberries z enim svojih največjih hitov "Zombie" in pesmijo z novega albuma Roses.