Svet 21.2.2012 5:00

Dobitnike oskarjev izbirajo pretežno starejši belopolti moški

Los Angeles, 21. februarja - Raziskava ameriškega časnika The Los Angeles Times, ki je pod drobnogled vzela Ameriško akademijo filmskih umetnosti in znanosti, kaže, da dobitnike zlatih kipcev izbirajo pretežno starejši belopolti moški. Raziskava je še pokazala, da temnopolti člani in člani španskega rodu predstavljajo le štiri odstotke.

Raziskava časnika, ki je ugotovila identitetno pripadnost približno 5100 od 5765 članov akademije, je pokazala, da je 94 odstotkov članov z glasovalno pravico belopoltih, 77 odstotkov je moškega spola. Povprečna starost članov je 62 let, mlajši od 50 let predstavljajo le 14 odstotkov članstva.

Ugotovitve raziskave se, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, ujemajo s siceršnjo strukturo zaposlenih v ameriški filmski industriji, vendar ne tudi s strukturo filmskih gledalcev v ZDA.

Predsednik akademije Tom Sherak je pojasnil, da si akademija prizadeva vnesti večjo raznolikost med članstvo, vendar lahko od leta 2004 vsako leto sprejme le 30 novih članov.

Za članstvo v akademiji mora kandidat izpolniti vsaj enega od treh pogojev: prejeti nominacijo za oskarja ali priporočilo dveh članov akademije oziroma komisije za posamezne kategorije.