Svet 22.2.2012 10:38

Najboljša britanska izvajalca minulega leta sta Adele in Ed Sheeran

London, 22. februarja - Na podelitvi britanskih glasbenih nagrad brit sta v torek kot najboljša izvajalca slavila pevka Adele in novinec Ed Sheeran, ki je prejel še kipec za preboj na britansko sceno. Adele, ki je bila nagrajena tudi za album leta, je poskrbela za manjši škandal - na odru je pokazala sredinec. Najboljša zasedba so že tretjič postali Coldplay.

Adele je po velikem slavju na grammyjih, kjer je prejela šest kipcev, tokrat iz londonske O2 Arene odnesla "le" dve lovoriki. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je ob tem dejala, da ji nič ne zbuja večjega ponosa kot vrnitev domov s šestimi grammyji, potem pa priti na brite in pobrati nagrado za album leta, najbolj prestižno nagrado, ki jo podeljujejo za sklep večera.

Nato je nadaljevala, "zelo sem ponosna, da sem Britanka in da delujem pod britansko zastavo", iz občinstva pa je bilo slišati negodovanja. Kot poroča BBC, jo je voditelj James Corden prekinil in želel napovedati zadnje nastopajoče, zasedbo Blur, ki je prejela nagrado za izjemen prispevek k popularni glasbi. "Potem se lahko le poslovim in se vidimo naslednjič," je dodala Adele, ob tem pa poskrbela za gesto s sredincem.

"Pokazala sem sredinec. Namenjen je bil organizatorjem podelitve in ne mojim oboževalcem. Žal mi je, če sem s tem koga užalila," je po poročanju britanskega BBC pojasnila Adele.

Minulo leto je bilo za Adele zaznamovano z globalnim uspehom. Njen drugi album, ki je izšel na začetku lanskega leta, se je po podatkih njene založbe XL Recordings po svetu prodal v 17 milijonih izvodov, kar v 24 državah pa se je zavihtel na vrhove lestvic.

Z briti, ki veljajo za najpomembnejše britanske nagrade za popularno glasbo, so bili nagrajeni tudi nebritanski glasbeniki. Kipec za najboljšega izvajalca je prejel ameriški pop zvezdnik Bruno Mars, za najboljšo izvajalko je bila nagrajena Rihanna. Za najuspešnejši preboj na mednarodno glasbeno sceno je po mnenju žirije poskrbela newyorška zvezdnica Lana Del Roy.

Letošnji kipec je oblikoval Peter Blake, ki je med drugim avtor naslovnice za kultni album skupine The Beatles, "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".