Svet 23.2.2012 5:00

Režiser Bela Tarr naj bi poučeval študente režije v Splitu

Zagreb, 23. februarja - Split bi lahko z letom 2013 postal zelo zaželeno mesto za študij režije, saj namerava madžarski režiser Bela Tarr na splitski univerzi pripraviti doktorski študij režije, je poročal Večernji list. Tarr naj bi idejo, ki ima podporo splitske univerze, že predstavil na hrvaškemu ministrstvu za kulturo.

Na novem podiplomskem študiju režije, ki bi Split umestil med metropole filmskega izobraževanja, naj bi poleg Tarra predavali tudi nekateri drugi svetovno znani režiserji, kot so Jim Jarmusch, Aki Kaurismaki, Gus Van Sant, Carlos Reygadas in Atom Egoyan, pa tudi britanska igralka Tilda Swinton, napoveduje časnik.

Ideja je prisotna že nekaj let, opravili smo številne pogovore na različnih ravneh in zdi se, da smo na pravi poti, je dejal direktor Splitskega filmskega festivala Branko Karabatić.

Večernji list dodaja, da je veliki mojster avantgardnega filma Tarr idejo o vzpostavitvi doktorskega študija režije v Splitu predstavil tudi na letošnjem Berlinalu. Po napovedih naj bi prve študente v Splitu sprejeli že leta 2013.