Slovenija 23.2.2012 13:05

Prenova piranske mestne galerije v zaključni fazi

Piran, 23. februarja - Prenova piranske mestne galerije naj bi bila v zaključni fazi. Kot so povedali na piranski občini, kjer vodijo investicijo prenove, sedaj potekajo zaključna obrtniška dela, odprtje pa pričakujejo v začetku aprila. Vrednost celotne investicije, od projektov, same gradnje, pa vse do predaje objekta v uporabo, je ocenjena na 1,8 milijona evrov.

Kot so sporočili s piranske občine, trenutno v galeriji potekajo zaključna obrtniška dela, polagajo parkete, montirajo ograje. Naročena je tudi pohištvena oprema galerijskega dela, vključno z recepcijo in upravnimi prostori galerije, ki jo pričakujejo v marcu. Zaključna dela so se, kot pravijo, sicer nekoliko zavlekla zaradi vrste unikatnih detajlov po zamisli avtorja projekta arhitekta Borisa Podrecce. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ni nič prepuščeno naključju, vsak detajl je zato potrebno dodobra preučiti tako iz estetskega kot iz izvedbenega vidika. Prenovljen objekt bo tako pripomogel k večji prepoznavnosti galerije in kulturni obogatitvi starega mestnega jedra Piran.

Na občini so sicer sprva napovedovali, da bo prenova galerije pod streho do lanskega občinskega praznika 15. oktobra, nato pa, da bo prenova zaključena do konca lanskega leta, 8. februarja letos pa naj bi sledilo tudi odprtje galerije. Mediji so med drugim poročali o sporu s prejšnjim najemnikom galerijske kavarne, zaradi česar naj bi objekt sprva odprli brez povsem dokončane in delujoče kavarne, njeno odprtje pa premaknili v spomladanske mesece. Na občini so za STA povedali, da bo kavarna gradbeno in obrtniško končana.

Mestna galerija Piran je s prenovo med drugim pridobila nove etažne konstrukcije ter novo strešno konstrukcijo, krito s korci. Posebnost objekta je poleg dvoetažnega osrednjega razstavnega prostora v tem, da je streha sedaj polkrožne oblike in sledi obliki ločnega fasadnega zaključka, s čimer je dodatno poudarjena reprezentativnost tega kulturnega spomenika.

Severovzhodno fasado stavbe oblikuje vrsta prizidkov. Delno so jih tekom gradnje odstranili, delno pa dodali na mestu, kjer je skladno s projekti, soglasji in gradbenim dovoljenjem predvideno dvigalo. Dvigalo bo omogočilo ogled razstav tudi gibalno oviranim osebam ter družinam z otroškimi vozički. Obenem bo omogočilo postavitev večjih oziroma težjih eksponatov v galerijskem prostoru, ki se po novem razteza čez dve nadstropji.