Na hitro prelistano 25.2.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. februarja - Pri založbi Modrijan so v zbirki Bralec izdali roman ameriškega pisatelja Philipa Rotha Ponižanje, pri novomeški založbi Goga pa izbor kolumn Mihe Mazzinija Če ti ni kaj prav, se pa izseli!. Pri založbi Krtina je izšlo delo ameriškega političnega filozofa Johna Rawlsa Pravičnost kot poštenost, pri založbi Hart, Harting pa slikanica Zaspančki.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Če ti pa kaj ni prav, se pa izseli! avtorja Mihe Mazzinija. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Če ti pa kaj ni prav, se pa izseli! avtorja Mihe Mazzinija.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Zaspančki avtorice Vanje Tajnšek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Zaspančki avtorice Vanje Tajnšek.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Ponižanje avtorja Philipa Rotha. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Ponižanje avtorja Philipa Rotha.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Pravičnost kot poštenost - reformulacija, avtorja Johna Rawlsa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Pravičnost kot poštenost - reformulacija, avtorja Johna Rawlsa.
Foto: STA

PONIŽANJE - ROMAN AMERIŠKEGA PISATELJA O IZGUBI LASTNE IDENTITETE

Roth, ki velja za enega najboljših še živečih ameriških pisateljev, v tokratnem romanu prikaže usodo 60-letnega Simona Axlerja, enega najboljših gledaliških igralcev svoje generacije, ki pa mu po stotinah sijajno uprizorjenih vlog usahne igralska moč. Odtujen tako sebi kot svojim bližnjim doživi živčni zlom, pozneje pa se poda v erotično zvezo z dotlej lezbično hčerko njegovih prijateljev iz mladih dni. Roman velja za eno ključnih sodobnih besedil, saj pisatelj v njem s slogovno natančnostjo pred bralcem zavrti zgodbo o ljubezni in strasti, uspehu in prestižu, vse pa podčrta z ironičnimi spoznanji o njihovi minljivosti. Na primeru protagonista prikaže tragiko človeških izgub, zlasti izgube lastne identitete in namišljene rešilne bilke, ki se jo marsikdo v takšnih situacij oprime. Avtor svoje mojstrstvo izpričuje s poglobljenim prikazom človeških zmot, s srdito zaostrenimi dialogi ter z vinjetami absurdnih pripetljajev, ki rahljajo razgaljanje človeških dram in burk. Roman je poslovenila Miriam Drev.

ČE TI NI KAJ PRAV, SE PA IZSELI! - NABOR MAZZINIJEVIH KOLUMN O SPROGRAMIRANIH NAPRAVAH IN LJUDEH

Knjiga Če ti ni kaj prav, se pa izseli! ponuja nabor kolumn, ki jih je Mazzini eno leto pisal za spletni portal Planet Siol.net. V uvodu avtor zapiše, da je bilo sprva predvideno, da bi se ukvarjal s tehnologijo. "Nisem dolgo zdržal, priznam - prestar sem, da bi razmišljal ozko, o lastnostih neke naprave. Če že, me zanima širši vpliv tehnologije na družbo in način, kako jo sprejemamo," je pojasnil. Bolj kot programiranje naprav ga je zanimalo, kako so sprogramirani ljudje. "Posebni slovenski geni ne obstajajo, torej smo sprogramirani kulturno. Slovenstvo je naš osnovni program in vsi odraščamo v njem. Hkrati pa o lastnem osnovnem programiranju sploh ne razmišljamo in ga tudi najtežje odkrijemo", razmišlja kolumnist. Mazzini je avtor 14 knjig v osmih jezikih, računalniški strokovnjak, avtor scenarijev za dva nagrajena celovečerna filma ter režiser štirih kratkih filmov. Za svoje delo je prejel več nagrad.

PRAVIČNOST KOT POŠTENOST - REFORMULIRANE TEZE AMERIŠKEGA POLITIČNEGA FILOZOFA RAWLSA

V delu Pravičnost kot poštenost s podnaslovom Reformulacija Rawls povzema, reformulira in modulira svoje teze, ki jih je razvijal v svojih najprodornejših besedilih. Knjiga je nastala na osnovi zapiskov slušateljice njegovih predavanj. Delo sicer bralcu ne da možnosti, da bi se seznanil z vsemi Rawlsovimi argumenti, ki zapisano podpirajo, zato pa začetniku, ki se na pot seznanjanja z Rawlsovimi pogledi šele podaja, ponuja lažje dostopno besedilo in pogled na celoto njegove teorije. John Rawls (1921-2002) je vtisnil globok pečat politični filozofiji druge polovice minulega stoletja. Rawlsova vloga neogibne reference za področje politične filozofije, politologije, socialne države in socialnih politik ostaja trdno zasidrana tudi v tem stoletju. Delo, ki je avtorjeva prva v slovenščino prevedena knjiga, je prevedla Katja Zakrajšek.

ZASPANČKI - SLIKANICA, KI OTROKOM POMAGA ODPRAVITI STRAH PRED TEMO

Slikanica Vanje Tajnšek, s podnaslovom Zakaj se ni treba bati teme, je namenjena najmlajšim in vsem tistim, ki se bojijo teme. Knjiga prinaša nabor pesmic in ugank, napisanih ritmično, poučno, zabavno in nadvse nežno. Avtorica je prepričana, "da bodo pregnale strahove, posušile kakšno solzico in povedale otrokom, da je tema pravzaprav ena čisto fina reč, ker je soba v temi ravno takšna, kot takrat, ko luč gori". Slikanico bogatijo ilustracije Mojce Fo, ki ji je, kot pravi avtorica, uspelo predstaviti njene besede in misli na neponovljiv način in popeljati želje prav tja na zvezdno nebo.