EPK 2012 25.2.2012 6:00

Maribor gosti madžarske lutkarje s predstavo o vitezu Janošu

Maribor, 25. februarja - V Lutkovnem gledališču Maribor bo ob 10. uri v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) nastopilo madžarsko lutkovno gledališče Griff. Predstavilo se bo s predstavo Vitez Janoš režiserja Istvana Pinczesa, ki je nastala po znani madžarski pesnitvi Sandorja Petofija o preprostem pastirčku.

Pesnitev iz leta 1845 govori o junaškem fantu Janošu, ki se mora po mnogih dogodivščinah in bojih z razbojniki, velikani in čarovnicami odločiti, ali bo zasedel francoski prestol ali se bo vrnil k ljubljeni Iluški. Lutkarji v predstavi kombinirajo živo igro, marionete na vrvicah, namizne marionete in maske.

Lutkovno gledališče Griff iz Zalaegerszega je v madžarskem prostoru uveljavljeno od leta 2004. Doslej je uprizorilo 43 premier. Gledališčniki zajemajo iz ljudskih zgodb in znanih pravljic, ustvarjajo pa tako za otroke kot za odrasle. Predstava Vitez Janoš je namenjena otrokom, starejšim od 5 let, so sporočili iz mariborskega lutkovnega gledališča.

Gostovanje je del projekta 12 za 12, s katerim se mariborsko lutkovno gledališče vključuje v EPK. Vsak mesec bodo povabili na svoj oder po eno "presežno" lutkovno predstavo iz tujine. S tem bo gledališče svojo politiko izmenjav v sklopu Poletnega lutkovnega pristana razširilo na vse leto. Kot prvi so se januarja v Mariboru predstavili avstrijski lutkarji s predstavo Zgodba v belem Natasche Gundacker in Joachima Bergerja.

V okviru EPK trenutno poteka tudi mesec madžarske kulture, zato ni naključje, da so se v mariborskem lutkovnem gledališču ta mesec odločili ravno za madžarske umetnike.