EPK 2012 26.2.2012 8:00

Mariborski kulturniki še čakajo na lanski denar od občine

Maribor, 26. februarja - Mestna občina Maribor (MOM) zaradi finančnih težav še vedno ni poravnala svojih lanskoletnih dolgov lokalnim kulturnim ustvarjalcem. Večjim kulturnim ustanovam trenutno dolguje 1,6 milijona evrov sredstev za redno delovanje, manjšim kulturnim društvom pa skupno 87.000 evrov. Na občini zagotavljajo, da bodo dolg poravnali, takoj ko bo mogoče.

Maribor, občina. Mestna občina Maribor. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor, občina.
Mestna občina Maribor.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kot so za STA potrdili na mariborski občini, trenutno dolgujejo 1,6 milijona evrov ustanovam, kot so zavod Maribor 2012, Narodni dom, Mariborska knjižnica, Slovensko narodno gledališče Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Pokrajinski muzej Maribor.

Na največjo vsoto čaka zavod Maribor 2012, ki vodi projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Po besedah generalne direktorice zavoda Suzane Žilič Fišer še vedno upajo, da bo občina kmalu poravnala svoj dolg za leto 2011, ki znaša 1,3 milijona evrov.

Na občini pojasnjujejo, da je do zakasnitve izplačila prišlo zaradi splošnega upada prihodkov. "Obveznosti bodo poravnane takoj po sprejemu proračuna Mestne občine Maribor za leto 2012," so zapisali.

Občina prav tako še ni poravnala svojih obveznosti iz leta 2011 do Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), ki znašajo nekaj več kot 87.000 evrov. Zato sklad tega denarja ni mogel nakazati približno 60 društvom, med katerimi so Akademski pevski zbor Maribor, Akademska folklorna skupina Študent, Mariborski oktet in pihalni orkester KUD Pošta Maribor.

Ker je to denar za redno delovanje teh društev, ki že tako ali tako živijo s skromnimi sredstvi, je zaradi tega dolga lahko ogrožen tudi njihov obstoj, je na novinarski konferenci ta teden opozoril predsednik Zveze kulturnih društev Maribor Franci Pivec. "Smo na zelo kritični točki. Posebej v Mariboru se lahko zgodi, da bomo jesensko 90-letnico naše skupne organiziranosti morali uporabiti, da razglasimo razpad naše mreže kulturnih društev," je poudaril.

Pri nekaterih mariborskih kulturnikih je slišati, da se je občinski denar za lokalno kulturno sceno lani in letos preusmeril na naslov EPK. Pivec se s tem ne strinja. "EPK ni nič na boljšem, saj imajo tudi tam neporavnane račune občine. Mislim, da nam EPK celo pomeni neko tolažbo, da lahko v teh kriznih časih vendarle pridemo na oder," je pojasnil.