Svet 26.2.2012 6:00

Mineva 80 let od rojstva ameriške ikone Johnnyja Casha

Memphis, 26. februarja - Danes mineva 80 let od rojstva kultnega ameriškega ustvarjalca country glasbe Johnnyhja Casha. Pričujočo obletnico leta 2003 preminulega "moža v črnem" bodo njegovi sorodniki po poročanju ameriške glasbene revije Rolling Stone obeležili na proslavi v mestu Dyess v zvezni državi Arkansas, kjer je pevec in kitarist preživljal otroška leta.

Cash se je rodil staršem, ki sta delala na plantaži bombaža in si leta 1935 sredi gospodarske krize s pomočjo Rooseveltovega New Deal programa našla dom v Dyessu. Tu se je mladi Cash zaljubil v glasbo, posebej duhovno glasbo družine Carter, blues Sestre Rosette Tharpe in skladbe Jimmyja Rogersa. Pri 12 letih je začel pisati svoje pesmi.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je hiša v Dyessu zdaj obnovljena in naj bi postala Cashevo spominsko središče, v Nashvillu pa načrtujejo že letos odpreti muzej Johnnyja Casha.

Leta 1955 je žilavi, suhljati kitarist vstopil v Sun Studios v Memphisu, kjer sta snemala tudi Elvis Presley in Jerry Lee Lewis, in kmalu zaslovel.

S svojimi odločnimi akordi in glasom, ki je z leti postal temačen in globok kot noč, je prepeval preproste skladbe o zlomljenih srcih, vsakdanjem boju za preživetje, trpljenju in odrešitvi. Njegove prve uspešnice so skladbe "Folsom Prison Blues", "I Walk the Line" in "The Ring of Fire".

Pozneje, ko se je bojeval s svojo zasvojenostjo z mamili, se je zatekal v religijo in duhovno glasbo.

Znana sta njegova koncerta za zapornike v razvpitih zaporih San Quentin in Folsom, ki ju je izdal tudi na veliki plošči.

Med njegovimi zadnjimi ploščami je izjemen sprejem doživela serija interpretacij klasičnih komadov popularne glasbe z naslovom American Recordings, ki jo je s pomočjo producenta Ricka Rubina začel ustvarjati leta 1994.

Založba Columbia bo aprila izdala serijo njegovih arhivskih posnetkov, med njimi bodo tudi njegove gospel in duhovne pesmi iz 70. in 80. let minulega stoletja.

Cash je v svoji več kot 40-letni karieri prejel kar 14 grammyjev in prodal več kot 90 milijonov plošč.

Njegovo burno življenje je podobo dobilo tudi na velikem platnu. V biografskem filmu Hoja po robu (2003) ga je utelesil Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon pa je odigrala ljubezen njegovega življenja, glasbenico June Carter Cash.