Svet 28.2.2012 11:02

Podelitev oskarjev v ZDA spremljalo več kot 39 milijonov gledalcev

New York, 28. februarja - Podelitev nagrad Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti v nedeljo zvečer je prek televizijskih sprejemnikov spremljalo 39,3 milijona Američanov. To je štiri odstotke več kot lani, je podatke agencije Nielsen, ki meri gledanost programov, povzel Los Angeles Times.

ZDA, Los Angeles. Michel Hazanavicius, je dobil oskarja za režijo v filmu "The Artist". Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Michel Hazanavicius, je dobil oskarja za režijo v filmu "The Artist".
Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles. Režiser Asghar Farhadi, ki je dobil oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Režiser Asghar Farhadi, ki je dobil oskarja za najboljši tujejezični film.
Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles. Dobitnik oskarja za najboljšo kostumografijo v filmu "The Artist" Mark Bridges. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Dobitnik oskarja za najboljšo kostumografijo v filmu "The Artist" Mark Bridges.
Foto: Xinhua/STA

Zahvaljujoč igralcu in komiku Billyju Crystalu, ki je podelitev oskarjev vodil že devetič, se tudi število mlajšega občinstva med 18 in 49 letom, ni zmanjšalo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Letošnja podelitev oskarjev je v nizu prireditev po gledanosti v zadnjih petih letih na drugem mestu. Največ televizijskih gledalcev je pritegnila podelitev oskarjev leta 2010, ki jo je pred malimi ekrani spremljalo kar 41,3 milijona gledalcev. Tedaj je za presenečenje poskrbel film Bombna misija Kathryn Bigelow, ki je pobral nagrado za najboljši film in tako premagal znanstveno fantastično pravljico Avatar režiserja Jamesa Camerona. Lani je podelitev oskarjev preko malih ekranov spremljalo 37,6 milijona gledalcev.

Zmagovalec letošnje podelitve je bil francoski črno-beli nemi film "The Artist" (Umetnik) Michela Hazanaviciusa, ki je pobral skupaj pet oskarjev, poleg oskarja za najboljši film še oskarja za režijo, za najboljšo moško vlogo (Jean Dujardin), kostumografijo (Mark Bridges) in izvirno glasbo (Ludovic Bource).