Svet 29.2.2012 5:00

Vatikan bo danes prvič odprl vrata skrivnih arhivov

Rim, 29. februarja - Več kot 100 originalnih dokumentov neprecenljive vrednosti, ki so bili štiri stoletja shranjeni v skrivnih vatikanskih arhivih v Rimu, bo danes prvič v svoji zgodovini zapustilo strogo varovane zidove. Javnosti bodo predstavljeni na razstavi v Kapitolinskih muzejih v Rimu, ki so jo pripravili ob 400-letnici arhivov.

Vatikan. Bazilika svetega Petra v Vatikanu. Foto: Ansa/STA Arhiv Ansa/STA

Vatikan.
Bazilika svetega Petra v Vatikanu.
Foto: Ansa/STA
Arhiv Ansa/STA

Razstava "Lux in arcana" - Vatikanski skrivni arhivi se razkrijejo, ki jo bodo danes odprli v enem od muzejev na rimskem trgu Campidoglio, želi pokazati nekatere najbolj značilne skrivne dokumente, pisma in državne spise, ki so jih stoletja ljubosumno varovali v arhivih, ki jih je leta 1612 ustanovil papež Pavel V.

To bo kulturni dogodek brez primere, razstavo napoveduje njena uradna spletna stran, saj bodo zgodovino pripovedovali njeni viri - rokopisi, kodeksi, pergamenti, ki doslej še nikoli niso zapustili vatikanske Apostolske palače in njenih podzemnih prostorov, kjer jih hranijo pod posebnimi klimatskimi pogoji.

Neprecenljivi dokumenti datirajo v čas od 8. stoletja do danes, za enega najbolj izjemnih pa velja dokument, ki ga je pod pritiskom cerkvenih oblasti 22. junija 1663 podpisal Galileo Galilei in z njim preklical trditev, da je središče vesolja Sonce in ne Zemlja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med njimi so tudi 60 metrov dolg spis s sojenja vitezom templarjem iz leta 1308 ter številni drugi dokumenti, ki se nanašajo na pomembne zgodovinske osebnosti, kot so Martin Luther ter Henrik VIII. in njegova hči Marija I. Tudor. Razstava bo odkrila tudi strogo varovane dokumente, vezane na kontroverzno papeževanje Pija XII. (1939-1958), ki so ga obtožili, da ni storil dovolj za obsodbo holokavsta.

Vsi dokumenti imajo oznako "Archivio Segreto Vaticano" (skrivni vatikanski arhiv). Vendar pa organizatorji razstave opominjajo, da beseda "skrivni" ni prava, saj v tem primeru izvira iz latinskega izraza "secretum", ki pomeni "zaseben". Gre torej za zasebni papeški arhiv.