Slovenija 29.2.2012 13:57

Izšla knjiga Pinterjevih portretov umetnikov, predstavljenih tudi na razstavi

Ljubljana, 29. februarja - V Cankarjevem domu so pred večernim odprtjem razstave Tihomirja Pinterja Portreti slovenskih likovnih umetnikov predstavili knjigo Pinterja in Aleksandra Bassina Atelje in umetniki. V njej je predstavljenih 99 likovnih umetnikov predvsem mlajše in srednje generacije, ki jih je Pinter fotografiral pri njihovem ustvarjanju.

Knjiga je tretje skupno Pinterjevo in Bassinovo delo, ki nadaljuje prikaz likovnih umetnikov v knjigah leta 1984 in 1998. S fotografijami je Pinter prikazal umetnikovo delo in njegovo ustvarjalno poetiko.

Kot je na predstavitvi dejal umetnostni kritik Brane Kovič, tudi avtor spremne besede h knjigi, je poetiko umetnikov mogoče razširiti tudi na fotografovo poetiko in estetiko. Fotograf namreč k delu pristopa s posebnim fotografskim podpisom oziroma, kot pravi Kovič, "svetlopisom", s katerim lovi svetlobo.

Pinter si je želel, da bi vse umetnike fotografiral izključno pri delu, vendar je mestoma moral pristati tudi na kompromisno rešitev. Veliko mlajših umetnikov namreč nima ateljeja in denimo uporablja računalnik. Pri starejših umetnikih je lažje ločil med "gnezdivci" in "brlogarji". Prvi imajo v ateljeju red, drugi pa zagovarjajo nered, ki pa zna biti po Pinterjevem mnenju za fotografijo bolj zanimiv.

Doslej je Pinter obiskal že 400 likovnih umetnikov, toda vsi še niso predstavljeni v knjigah. Po njegovem mnenju se marsikateremu umetniku, ki je kakovosten, zgodi krivica in je v javnosti dosti manj prepoznaven kot nekdo, ki je dober menedžer oziroma ima dobro razvite socialne mreže. Pri delu je načrtno obiskoval tudi veliko umetnikov, ki ustvarjajo izven Ljubljane.

Bassin, ki je z umetniki opravil pogovore, objavljene v knjigi, je opazil, da so mlajši umetniki praviloma bolj zgovorni, da večinoma razmišljajo drugače in večkrat tudi dlje od starejših.

Knjigo je v 500 izvodih izdala založba Pasadena. Uredil jo je Andrej Klemenc, oblikoval pa Roman Peklaj.

Na razstavi, ki bo v Mali galeriji Cankarjevega doma na ogled do 25. marca, se Pinter predstavlja z razstavo portretov likovnih umetnikov, ki jih označuje izrazit Pinterjev avtorski pečat. Fotografije odlikujejo tudi perfekcija izvedbe, premišljene in pomenljive kompozicije ter presenetljiva psihološka karakterizacija kot rezultat dobre komunikacije z modeli, so zapisali v Cankarjevem domu.