Slovenija 1.3.2012 13:57

Pionirski dom bo spomladi mlade vabil s štirimi festivali

Ljubljana, 1. marca - Pionirski dom bo s sezono 2012/13 stopil v 50-letnico delovanja. V petih desetletjih so razvili številne produkte, ki bogatijo doživljajski in interpretativni svet otrok in mladostnikov, s svojim delovanjem pa segajo tudi izven Ljubljane in v zamejstvo, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica doma Vika Potočnik.

Ob celoletnih kulturno-umetniških in jezikovno-kulturnih programih ponujajo krajše programe ter glasbeni in gledališki abonma, pripravljajo pa tudi več festivalov. Tako se bodo, kot že zadnjih nekaj let, tudi letos spomladi v Pionirskem domu - centru za kulturo mladih zvrstili štirje festivali, ki bodo mladim omogočili, da pokažejo svoje filmsko, gledališko in glasbeno ustvarjanje ter znanstveno-raziskovalne spretnosti.

Otroški festival gledaliških sanj bo v deseti izdaji potekal od 2. do 13. aprila. Po besedah mentorice gledališkega studia Pionirskega doma in vodje festivala Bjanke Kršmanc so festival zasnovali v želji, da mladim brez selekcije omogočijo, da se predstavijo na velikem odru. Klub temu opažajo, da se kakovost predstav iz leta v leto izboljšuje, festival pa je poznan tudi v zamejstvu in tujini. Doslej je na festivalu, na koncu katerega podelijo tudi nagrade, sodelovalo okoli 350 gledaliških skupin, predstave je videlo 50.000 mladih.

Glasbeni festival osnovnih in srednjih šol se je po besedah Jureta Karasa začel kot ljubiteljski festival, njegova posebnost v primerjavi s sorodnimi festivali pa je žanrska odprtost. Z njim želijo osnovnošolcem in srednješolcem omogočiti, da na odru Festivalne dvorane doživijo svoj prvi večji javni nastop, najboljši so tudi nagrajeni. Glavna nagrada je snemanje v tonskem studiu Pionirskega doma. Peta izdaja bo potekala 19. aprila. Na dosedanjih festivalih se je v finale uvrstilo 79 posameznikov in glasbenih skupin, na njih so našteli več kot 1500 obiskovalcev.

Festival naravoslovja Hokus pokus - ekologija za kulturo bo v peti izdaji potekal 21. marca. Po besedah vodje festivala Vesne Tripković je sprva nastal kot nadgradnja celoletnih tečajev mladih raziskovalcev. Na festivalu mladi raziskovalci iz slovenskih osnovnih in srednjih šol spoznavajo osnove naravoslovja. Srečajo se tudi s starejšimi vrstniki s tehniških fakultet in Hiše eksperimentov. Rdeča nit letošnje izdaje bo Iz narave v znanost. V štirih letih se je na festivalu predstavilo 35 ustanov in 20 naravoslovnih osnovnošolskih krožkov iz Slovenije. Na festivalu je sodelovalo več kot 2100 otrok.

Dvodnevni filmski in video festival Zoom bo v šesti izdaji potekal 28. in 29. marca. Mladim filmskim ustvarjalcem iz osnovnih in srednjih šol bo ponudil možnost, da pokažejo svoj film na velikem platnu. Po besedah vodje festivala Bojana Martinca je bilo na prvi izdaji prikazanih 35 filmov, lani pa kar 78, približno toliko jih pričakujejo tudi letos. Ob koncu festivala strokovna žirija podeli nagrade najboljšim. V petih letih je na festival prispelo 350 filmov iz Slovenije in zamejstva, filme si je ogledalo 1500 gledalcev.

Število mladih, ki je v petih desetletjih delovanja obiskalo kulturno-umetniške in jezikovno-kulturne celoletne programe, se je že približalo številki 130.000. Lani je bilo po besedah Potočnikove v kulturno- umetniške programe vključenih kakšnih 520 in v jezikovno-kulturne programe približno 500 otrok.